Kürdistan Bagimsizlik ilaninin gecikmesi büyük bir hata olacaktir
Gerek Güney Kürdistan`da, gerekse Bati Kürdistan`da ISID ile devam eden savas, Bagdat`in Kürdistan bütçesini (% 17` lik payi) kesmesi sonucu Güney Kürdistan`da basgösteren ekonomik kriz ve sonuç olarak bagimsizligin gündeme gelmesi, dört parçada Kürt halkini büyük bir arayis içine sokmustur.
Sayin Barzani`in „arkamda durun yarin bagimsizligi ilan edeyim“ açiklamasi ve arkasindan gelen destek mesajlarinin ne kadar yeterli oldugu kuskuludur, Kürtlerin Barzani`ye cevabi ne olmustur: Dört parçada, PKK disinda desteklemiyen yok gibi. PKK`nin desteklemesini kimse beklemiyor, aksine karsi çikmasi ve karisiklik çikarmasi büyük bir olasiliktir.
Barzani`nin bu konuda ne kadar samimi oldugunu kestirmek zor. Çünkü ABD ve Avrupa`daki ziyaretleri ve diplomatik girisimleri, Güney Kürdistan`in ekonomik yapisini bagimsizlik için ayakta tutabilecek saglam bir zemin bulmasi kolay degil. Ankara ve Erbil arasindaki ticari ilskilerin ulastigi ciro milyarlarca dolari ulasmistir. Ankara ayagi saglam bir zemin degil. Türkiye bir yandan Güney Kürdistan`dan aldigi ucuz petrol ile kasasini doldururken, öbür taraftan islamcilari açik ve gizli olarak Kürtlere karsi desteklemesi, bagimsizlik için en önemli dayanak olan ekonomik yapinin saglan olmamasi bagimsiz devlet ilanini geçiktiriyor.
Güney Kürdistan`in Sömürgeci devletlerel olan ekonomik ve kumsuluk ilskileri zedelenmisse bile, ekonomik krizden dolayi gelen bagimlilik, onlardan habersiz bir bagimsizlik ilaninini ne kadar gögüsleyecek güçtedir. Ankara, Tahran, Bagdat, Sam ve birçok Arap devleti bagimsizliga karsidirlar. Bu karsit güçlere karsi, bagimsiz bir Kürdistan devletini yasatmak için, Kürt halkinin disinda alternatif bir Dünya desteginede ihtiyaç vardir. Barzani`nin son ABD ve Avrupa`daki ziyaretlerini bu çerçevede ele almak gerekiyor. ABD`nin bu konudaki politikasi hala Irak`in birligidir. Kürtlere verilen bazi ödünler karsiliginda, ISID`e karsi pesmergenin destegini almaktir. ISID yenilgisinden sonra tavirlari degisebilir. Çünkü kendi çikarlari Kürdistan`in çikarlarindan daha önemlidir. ABD, hala Ankara`yi ve Bagdat`i direk olarak karsisina almak istemiyor. ABD açisindan bunlar hala çekim merkezleridir. Ancak Ortadogu`nun jeo-politik durumundan dolayi, ABD ve Batili müteffikleri Kürtleri kaybetmeyi bu asamada göze alamiyorlar. Ortadogudaki siyasal ve politik degisimler güncelesmistir.
Kürtler bagimsizlik ilani savaslara yol açar diyorsak, Kürtler zaten savas halindedirler. Kürtler yüzyillardir savasin içindedirler. Bagimsizlik ilani ile Kürtlerin mütefikleri açikça ortaya çikacaktir. Ne ABD nede Avrupa`lilar eskiden oldugu gibi Kürtlere karsi sömürgecileri destekleyen bir tavir içine girmiyeceklerdir. Kürt bagimsizliginida kisa sürede desteklemek zorunda kalacaklardir. Ancak Kürtler bu konuda bir adim atmadan, bunun gerçeklesmesini beklemek safliktir.
Güney Kürdistan`da hemen yapilmasi gereken, bagimsizlik referandumu için tarih belirlenmeli ve kisa sürede bagimsizlik ilan edilmelidir. Bu tarihi firsati kaçirmak Kürt halkina çok sey kaybetirecektir. ISID`e karsi savastaki basarilari Dünya`nin gündemine oturmustur. Ayni zamanda Kürtleri Ortadogu`da çekim merkezine yerlestirmektedir. Irak ve Suriye Sömürgeci Arap rejimlerinin toparlanmasina destek vermeden bu firsati degerlendirmek gerekiyor.
18.06 2015