Rojev - Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği (Ekopolitik) adlı Türk düşünce kuruluşu Almanya'nın Köln kentinde Cuma günü Kürt diasporasını hedefleyen bir toplantı düzenliyor. ''Türkiye'nin Büyük Çatısı / Almanya Çalıştayı'' adı altında yapılan toplantıya çok sayıda tanınmış Kürt ve Türk şahsiyet ile kurum temsilcisi davet edildi. Ancak sözkonusu toplantı Kürt medyasında yer bulmadı.
Son günlerde sıkça Türk medyasında tartışılan toplantının tanıtım metninde bolca "Türkiye'nin Büyük Çatısı" ‚''ortak vatan Türkiye Cumhuriyeti'' ve ''Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları'' gibi kavramların kullanılması dikkat çekiyor.
Toplantının tanıtım tekstinde yapılan açıklamada; ''Bölgesel ve diaspora perspektifinden yoksun çözüm arayışlarının bir noktadan sonra gerçekçiliğini kaybedeceği, benzer çalışmalara olan ihtiyacın daha da belirgin hale geleceği'' vurgulanıyor. Ekopolitik'in, ''Almanya örneği üzerinden, Kürt Sorunu'nun Avrupa'daki yansımalarını tespit edebilmek ve yaşanan sorunlara çözüm arayışı için elverişli zemini hazırlamak amacıyla, "Büyük Çatı" çalışmalarını "Almanya Çalıştayı" ile devam ettireceği ifade ediliyor.
Çalıştayın temel gayelerinden birinin ''oluşmakta olan Kürt diasporasının saik ve amaçlarının anlaşılması'' olduğuna dikkat çekilen açıklamada Ekopolitik'in"çekirdek ekibi" olan aydınların yanı sıra, göçmen grupları temsil kabiliyetine sahip sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aydınların katılımı'' olduğu vurgulanıyor.
Toplantıda oturumlar dışa kapalı olacak ve yuvarlak masa formatında gerçekleştirilecek. Duyuruya göre katılımcı ve gözlemciler politik tavırdan uzak samimi insani duygu ve düşüncelerini ifade edecek!
Toplantının organizesini Ekopoltik'in de danışmanı olan özel savaş uzmanı psikolog Prof. Dr. Vamık Volkan yürütüyor.
KÜRT DAVETLİLER
Toplantıya davet edilen Kürtlerden kimi isimler şöyle:
Navend (Kürt Araştırmaları Merkezi) Başkanı Metin İncesu, gazeteci Günay Aslan, Barış Meclisi Üyesi Mehmet Şahin, avukat Mahmut Şakar, Alman Sol Parti Eski Milletvekilleri Ali Atalan ve Hamidiye Akbayır, Seyit Rıza'nın Torunu Rüstem Polat, Zaman gazetesi muhabiri Şengül Şenol, Musa Anter'in Oğlu Anter Anter ...
Toplantıya Türkiye ve Kürdistan'dan davet edilenler listesinde ismi geçenler arasında da Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, Liberal Kürt Aydınlar Platformu Başkanı Turan Sarıtemur, DEP Eski milletvekili Sedat Yurttaş yer alıyor.
Toplantı ile ilgili Türk medyası yoğun duyurular yaparken, aralarında gazetecilerinde olduğu Kürt davetlilerin toplantıya ilişkin açıklama yapmaması dikkat çekti.
Toplantıya ilişkin Perşembe günkü nushasında bir haber yapan Akşam gazetesi ise toplantıya Kürt tarafından katılacaklar arasında Mahmut Şakar, Bayram Bozyel ve Anter Anter ile Dersim Cemaati adlı bir kurumun başkanı olduğu iddia edilen Nijat Bakış'ın katılacağını duyurdu.
Toplantıya Türk tarafından da çoğu Almanya'daki İslami kurumların temsilcilerinin katılması dikkat çekiyor. Öte yandan Fettullahçılara yakın olması parti içinde tartışmalara yol açan Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir ile yine aynı gruba yakınlığı ile tanınan NRW milletvekilli Arif Ünal'ın ismi de katılımcılar arasında geçiyor.
Dikkat çeken ilginç bir diğer nokta ise Almanya'da güçlü örgütlülüğü ile bilinen Alevi Federasyonunun davetli listesinde olmaması.
HAZIRLIK KOMİTESİ ESKİ MHP VE ASKERLER
Toplantının hazırlık komitesi de ilginç isimlerden oluşuyor. Başbakanlığa bağlı 'Politik Psikoloji Merkezi' projesi kurucusu, Eski Özel Harp Dairesi elemanı ve MGK danışmanı Prof. Dr. Vamık Volkan dışında, Eski MHP militanı ve askeri istihbarat elemanı Şefik Kantar, Eski Binbaşı A. Tarık Çelenk, MHP eski militanı ve Türk Federasyonu Başkanı Musa Serdar Çelebi de toplantının hazırlık komitesinde yer alıyor.
MÜZAKERE KONULARI
Toplantıda katılımcılarla müzakere edilecek konular da şöyle sıralanıyor:
• Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları kendi aralarında yaşadıkları aidiyet ve kimlik sorunlarını tanımlarken neleri önceliyor?
• Farklı unsurlar arasında müşterek bir kimlik algısı var mı?
• Kendi kültürel kimliklerinin devamı konusunda müşterek çabaları yeterli mi?
• Türkiye'de yaşanan siyasal gelişme ve süreçler Avrupa'daki Türk vatandaşlarını nasıl etkiliyor?
• Avrupa'daki grupların içinde yaşadıkları yabancı toplumla kurduğu ilişkilerde Türkiye'den miras kalan sorunların rolü nedir?
• Farklı bir perspektifle, Türkiye dışında yaşayanların kimlik sorunlarına yaklaşımı ve çözüm önerileri nelerdir?
• İçinde yaşadıkları Alman toplumuna sağlıklı bir entegrasyon için Almanya ve Türkiye devletlerinden beklentileri neler olabilir?
• Ortak vatanları olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, kendi ve sonraki kuşaklarının gelecek tasarımındaki yeri nedir?
Ilk aciklama Memo Sahin'den