Ana içeriğe atla

Kürt, Arap Sunii ve Şii`ler arasinda Derin Çelişkiler

Yeni Irak Anayasasinin yazilip sürecinde Kürtler, Arap Sunii ve Sii`ler arasinda ikili kiskaca alinmak isteniliyor. Kürtler Federalizm konusunda Sunii Arap, Federalizmin yetki ve sinirlari konusunda da Sii Araplarla derin celiski ve sorunlar yasamaktadir.

Hawlati gazetesinin Irak parlamento ve Yeni Irak anayasasini hazirlama komite üyesi Say?n Dr. Mahmud Osmanla yaptigi görüsmede, Dr. Mahmud Osman “ Irak anayasasini hazirlama komitesinde Sii ve Sunii Araplara derin görüs ayriliklarimiz var” dedi.

Irak Devlet Baskani Sayin Celal Talabani`nin, Kürt ve Araplar arasindaki sorunlari dialog yolu sorunlari cözmek icin yaptigi cagri dogrultusunda yapilan ilk toplantida Arap ve Kürt temsilciler cesitli konuda görüslerini dile getirdiler.

Irak devlet Baskani Sayin Celal Talabani baskanliginda yapilan toplantiya iliskin Dr. Mahmud Osman yaptigi aciklamada Birlesik Sii Ittifaki ile Kuurdistan Ittifaki arasinda Kerkuk meselesi, 58. Maddenin uygulanmasi, Gecici Irak Anayasasi, Federal Kurdistan Bölgesinin Yetkileri, Bölgeler arasi ve Bölgelerin Merkezi hükümetin ulusal gelirlerin dagilip ve paylasami konusunda büyük celiskilerin oldugunu dile getirdi.

Dr. Mahmud Osman Saddam Hüseyin döneminde Kerkuk`in demografyasini degistirip, Kerkuk`ü Araplastirmak icin getirilien Sii Araplarin eski bölgelerine geri dönmelerinin istediklerinde, Sii grularin bunu red ettiklerini söyledi. Ayrica Irak`in dis ülkelerde büyük elci ve konsolosluk düzeyinde paylarinin olup Kurdistan Bölge Baskanin uluslararasi düzeyde resmi statüde olmasi Sii`ler tarafindan kabul edilmemektedir.

Diger taraftan eski Baasci ve Sunii Araplarinda temsilciligini yapan Salih Mutlek, Gnele olarak Irak`ta Federel bir sistemin kurulmasina karsi olduklarini belirtirken, Sunii Araplar, ?rak Güneyinde olusturulucak federal bölgenin Iran`in etki alaninda olacagini belirterek, Kurdistan`in kendine has özelliklerinin oldugunu vurgulamasina ragmen, Kurdistan bölgesinin sinirlarinin 3 sehirle ( Süleymaniye, Hewlêr ve Duhok) sinirli olmasi ve yetkilerinin en alt düzeye getirilmesini savunmaktadirlar.

Dr. Mahmud Osman bir kac gün icersinde büyük sorunlarin cözülecegi konusunda iyimser degil.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.