Ana içeriğe atla

THY 'Kürdistan' Adlı Yolcuyu Uçağa Almadı

Türk Hava Yollarının (THY) İsveç Stockholm temsilciliği, hafta sonu, ayımcılık yaptığı gerekçesiyle bütün İsveç basın yayın kuruluşlarına haber oldu.

İsveç ulusal radyo ve televizyon kuruluşunun 2.haber olarak yer verdiği olayda, THY'nin İsveç Stockholm Arlanda havalimanı uçuı hizmetleri servisi, Suriye Kürdü 9 nüfuslu bir aileye uçuş bileti satmasına rağmen, ailenin annesinin adının 'Kürdistan' olması gerekçesiyle, aileye uçuş hizmeti vermeyi reddettiği ileri sürüldü.

İsveç'in akşam gazetelerinden Aftonbladet'te yer alan ayrıntılı habere göre, Suriye kürdü olan 'Maho' ailesi İsveç'te yakınlarını ziyaret ettikten sonra, kendi ülkelerine dönüş biletini, Türkiye Diyarbakır üzerinden almaya karar verdi ve THY dönüş biletlerini aldı.

Stockholm'de bulunan ailenin yakınlarının açıklamasına göre, cuma günü Türkiye üzerinden Şam'a hareket edecek olan aile, uçağa binmeden önceki son kontrolde THY personelinin engeli ile karşılaştı.

THY personeli uçuşla ilgili son kontrolleri yapma aşamasında, 'Kurdistan' adındaki yolcuya, "Sizi bu isimde uçağa kabul edemeyiz" diye açıklama yaptı ve toplam 9 kişiden oluşan ailenin uçuş biletini iptal etti.

'Kurdistan' adının kadın adı olarak Suriye Kürtleri arasında yaygın olduğunu anlatmaya çalışan ailenin THY servis bölümünü terk etmeleri istendi.

Uluslararası Havacılık Birimi: Uçuşta ayrımcılık olmaz

Bunun üzerine İsveç Stockholm Arlanda uçuş hizmetleri birimine ve İsveç polisine şikayet başvurusunda bulunan ailenin şikayetini dikkate alan uluslararası havacılık birimi temsilcisi basına konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada 'Maho' ailesinin üyesi olan 'Kurdistan' adlı yolcunun şikayetinin dikkate alındığı, Arlanda'da Türk Hava Yollarının uluslararası havacılık hizmeti kurallarını 'ayrımcılık' yaparak çiğnediği iddiasını araştırmak üzere, önsoruşturma başlattıklarını belirtti.

Stockholm Arlanda uluslararası havacılık hizmeti birimi, "Hiç kimse ırkı, dili, dini ya da kökeni ve kültürü dolayısıyla hiçbir şekilde uçuş hizmetinden mahrum bırakılamaz. Bu kuralı çiğneyen havayolu şirketi de, uçuş hizmetlerinde ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle, uluslararası uçuş hizmeti yasalarına göre cezalandırılır" dedi.

THY Arlanda uçuş hizmetleri servisiyse, konuyla ilgili hiç bir açıklama yapmak istemediklerini belirtti.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.