Ana içeriğe atla

ZALMAY HALILZAD, BAĞDAT BÜYÜK ELÇILIĞINE

Çev:Aso Zagrosi

Amerikanın Bağdat Büyük Elçiliğine yakın bir kaynak, Aso Gazetesine yaptığı açıklamada ABD Bağdat Büyük Elçisi John Negroponte Washington’daki Ulusal
istihbarat Kurumun başına geçeceğini ve onun yerine Zalmay Halilzad’ın atanacağını bildirdi.

Halilzad, Saddam rejimi döneminde Irak muhalefetiyle ilişkileri sürdüren ABD Başkanı George W. Bush’un temsilcisiydi. Halilzad, Saddam’ın yıkılmasından önce yapılan Londra ve Selahadin toplantılarının örgütlenmesinde ve Ankaradaki Kürdlerle ve Türkler arasındaki görüşmelerde önemli rol oynadı.. Saddam rejiminin devrilmesi için yürütülen faaliyetler esnasında Kürd siyasal önderliğini yakınen tanıma imkanına sahip oldu.

Halilzad bu yeni görev öncesi ABD’nin Afganistan Büyük Elçisi olarak görev yaptı.

Zalmay Halilzad bir memur çocuğu olarak Afganistan’ın Mazari Şerif’te dünyaya geldi. Ailesinin Kobalar’a göçetmesinden sonra Beyrut’ta Amerikan Üniversitesinde okudu ve 1979’da Chicago Üniversitesinde doktorasını yaptı.

Halilzad, 1985-1989 yılları arasında Amerika Dışişleleri Bakanlığında Irak-İran ve Afganistan savaşları esnasında askeri danışman olarak çalıştı.
1991-1992 yılları arasında Savunma Bakanına yardımcı oldu ve Paul Wolfowitzt birlikte çalıştı.
Halilzad, Clinton yönetimi esnasında Rand grubun Washington bürosunda savunma ve siyaset alanlarında çalıştı.

George W. Bush’un iktidara gelmesinden sonra, Dick Cheney onu Geçii Dönemi ekibinin başına getirdi. Cumhuriyetçiler içinde Şahinler grubundan olan Halilzad Afganistan ve Irak’daki değişimelerde önemli rol oynadı.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.