İrfan Güler/ Viva Dünya Kupası (Viva World Cup)'nın varlığından tamamen habersizdim, ta ki geçen gün The Guardian Gazetesi'nde bir haber gözüme ilişine kadar. 24 Haziran tarihli ve Tim Dowling imzalı “Dünya Kupası'nın hiç bilmediğiniz yönü“ başlıklı haberi okur okumaz, onu çevirip Kürt sitelerine göndermem gerektiğini hissettim. Heyecanla yaptığım çeviriyi hemen gönderdim ve birkaç Kürt sitesinde “Haydi Kürdistan Maçına“ başlığıyla yayınlandı. Muhtemelen birçoğunuz da benim gibi Viva Dünya Kupası'nın varlığından habersizdi. İşte bu “habersizlik hali“ beni bu konuyu araştırmaya itti. Aşağıda Viva Dünya Kupası (Viva World Cup)' nın küçük bir hikayesini bulacaksınız.
Viva Dünya Kupası fikrinin arkasındaki gerçek isim, halen de aynı kurumun Genel Sekreterliği'ni yürüten Fransız futbol istatikcisi Jean-Luck Kit'dir. Kit bu hayalini, Çin'in işgali altında olmasına rağmen Tibet'in kendi futbol takımını kurduğunu öğrendiği 2000 yılında kurmaya başlar. Jean-Luck Kit 2003 yılında, aralarında eski Belçikalı futbolcu Jean-Marc Bosman'ı eski kulübüne karşı açtığı davada savunan ve tüm dünyada Bosman Kuralları olarak bilinen davayı kazanan ünlü avukat Luc Misson'ın da bulunduğu üç arkadaşıyla birlikte FIFA'ya nispet olsun diye Non-FIFA'yı kurmaya karar verir. Resmi adı NF-Board (New Federations Board-Yeni Federasyonlar Kurulu) olan organizasyon 12 Aralık 2003 yılında kurulur. Bunun üzerine, bu olayla ilgili olabileceklerini düşündüğü yaklaşık 200'e yakın yerli halk, işgal edilmiş ulus ve azınlıklarla iletişime geçilir. Kendilerine gösterilen ilgi olağanüstüdür.
2005 yazında, NF-Board Londra'da tarafların katılımına açık bir toplantı düzenler. Bu toplantıya çok renkli bir katılım olur. Kurumun kurucularından Jean-Luck Kit şöyle der: “Dünyadaki bütün uluslar ve halklar, içine politikanın karışmadığı futbol oynama hakkına sahiptirler“. FIFA'ya üye olmayan ulusların çatı semsiyesi niteliğindeki NF-Board'un öncelikli amacı üyeleri arasında turnuvalar düzenlemektir. Bu nedenle de, Viva World Cup adını verdikleri ve iki yılda bir düzenlemeyi planladıkları bir turnuva gerçekleştirmektedirler.
NF-Board'ın üyeleri arasında Çeçenya, Gozo, Monako, Kuzey Kıbrıs, Oksitanya, Padania, Saugeis Cumhuriyeti, Rijeka, Romen Halkı, Sapmi, Sealand, Asağı Guney Saksonya, Wallonia, Provence, Minevra Cumhuriyeti, Casamenca, Maasi, Somaliland, Güney Kamerunlar, Batı Sahara, Zanzibar, Chagos Adaları, Güney Moluccas, Tibet, Batı Papua, Kürdistan, Greenland, Pascua Adası, Kiribati ve Yap Adası bulunmaktadır.
NF-Board ilk Viva Dünya Kupası'nın 2005 yılında yapılacağını duyurur. Turnuvanın yapılacağı yer olarak da 'Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti' belirlenir. Turnuva aynı zamanda 'Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu' nun 50. Kuruluş Yıldönümünü kutlamak amacını da güder. NF-Board turnuvaya üyelerinden en az 16.sının katılacağını ummaktadır. Ancak olaylar NF-Board'un beklediği gibi gelişmez. 2005 baharında 'Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nde seçimler yapılır ve yeni seçilen Ferdi Sabit Soyer kabinesi, turnuvaya hangi ulusların takımının katılıp katılmayacağı konusunda karar sahibi olmak ister. Hepinizin kolayca anlayacağı gibi, KKTC'nin tek korkusu turnuvaya Kurdistan takımının katılma olasılığıdır.
Bunun üzerine NF-Board turnuvanın yapılacağı yeri değiştirmek zorunda kalır ve yenı yer olarak Oksitanya ilan edilir. Buna karşılık, NF-Board'ın bir üyesi olan 'Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF)! da karşı atağa geçerek The ELC Cup (Equality, Liberty, Fraternity-Eşitlik, Özgürlük, Kardeşlik) adında, Viva Dünya Kupası ile aynı zamana denk gelecek yeni bir futbol turnuvası düzenleyeceğini ilan eder. Turnuvaya katılacak ekiplerin tüm seyahat giderlerini karşılayacağını duyuran KTFF, bu yolla NF-Board'ın bazı üyelerini de ayartmayı başarır.
Oksitanya'da kaydırılan Viva Dünya Kupası 19-25 Kasım 2006 tarihleri arasında Fransa'nın güney-doğusundaki Toulun şehrinin yakınlarındaki Hyeres les Palmiers kasabasında gercekleştirilir. Turnuvaya sekiz takım katılacağını ilan eder. Fakat bunlardan yalnızca altısı hazırlıklarını tamamlayabilir. Bu takımlar; Monako, Romen takımı, Sapmi takımı, Güney Kamerunlar, Batı Papua ve Oksitanya takımıdır. Ancak, Romen takımı lojistik nedenlerden, West Papua NF-Board'ın 2006 Eylül'ündeki Genel Kuruluna katılmadığından turnuvaya katılamazlar. Başlangıçta 16 takımın katılacağı umulan turnuvaya, belirtilen bölünme ve diğer nedenlerden dolayı ancak 4 takım katılabilir. Güney Kamerunlar'da vize probleminden dolayı turnuvaya fiilen katılamamış ve maçlarında hükmen mağlup olarak kabul edilmişler. Turnuva sonucunda Sapmi ekibi şampiyon olmuş ve ilk Viva Dunya Kupası ödülünü kazanmıştır.
İkinci Viva Dünya Kupası turnuvası 7-13 Temmuz 2008 tarihleri arasında, son turnuvanın galibi Sami halkının ev sahipliğinde İsveç'in Gallivare şehrinde yapılacak. Sami halkı Avrupa'nın en eski halklarından biri olup onlar da, Kürdler gibi, dört devlet arasında bölünmüştür. Bu devletler İsveç, Norveç, Finlanda ve Rusya'dır.
Bu yılki turnuva hem erkek hem de bayan kategorileri dalında yapılacak. Erkekler kategorisinde ev sahibi Sapmi ekibinin yanısıra, Provence ekibi (Fransa), Padania ekibi (Italya), dünyadaki tüm Süryanileri temsilen Süryani ekibi ve Kürdistan ekipleri katılacak. Bayanlar kategorisine ise ev sahibi Sapmi ekibi ve Kürdistan ekibi katılacak. Maasai, Batı Papua, Gozo, Zanzibar, Tibet, Greenland ve Rijeka takımları da turnuvaya katılmak istediklerini bildirmekle beraber henüz durumları kesinleşmemiştir. Kesinleşen listeye göre Kürdistan takımının oynayacağı maçlar şöyle:
7 Temmuz pazartesi
22.00 Açılış Töreni
23.00 Samiland – Kürdistan maçı - Gällivare Stadı (Açılış maçı)
9 Temmuz Carşamba
13.00 Provence – Kürdistan maçı - Malmberget Stadı
10 Temmuz Perşembe
15.00 Padania – Kürdistan maçı - Gällivare Stadı
18.00 Bayanlar Samiland – Kürdistan maçı - Malmberget Stadı
11 Temmuz Cuma
17.00 Kürdistan – Syriacs maçı - Gällivare Stadı
13 Temmuz Pazar
11.00 3.cülük ve 4.cülük maçı- Malmberget Stadı
14.00 Bayanlar Samiland – Kürdistan maçı - Gällivare Stadı
17.00 Final maçı- Gällivare Stadium
20.00 Ödül Töreni - Grand Hotel Lapland Gällivare
NF-Board, Temmuz 2007 tarihinde kendisine bağlı ilk konfederasyona onay izni vermiştir. Bu Konfederasyon 2007 Mayıs ayında kurulan FIFA uyesi olmayan Guney Amerika'daki takımları temsil eden Yeni Federasyonlar Güney Amerika Konseyidir (Consejo Sudamericano de Nuevas Federasiones, CSANF). İkinci bir konfederasyon olan Avrupa'da tanınmayan ulusların takımlarını temsil eden Yeni Federasyonlar Avrupa Konfederasyonu (the Confederation of European New Federations-CENF) ise NF-Board'a üyelik görüşmeleri yapmaktadır.
NF-Board, Eylül 2007 tarihinden beri N.F.-Board News adlı bir bülten çıkarmaktadır. Bülten halihazırda yılda dört kez yayınlanmakta ve editörlüğünü İtalyan gazeteci Antonello Gallo yapmaktadır. Bülten'ın amacı Kurum'un tüm dünya çapındaki faaliyetleri ile üyeleri ve potansiyel üyeleri hakkındaki haberleri yayınlamaktır.
Viva World Cup'ün resmi web sitesi: www.vivaworldcup.info
Turnuvaya katılmak isteyen herkes bu web sayfasında mevcut olan bilgilerden hareketle her türlü rezervasyonu, özel indirimlerden yararlanarak, yapabilir.
Fransız heykeltraş Gerard Pigault tarafından Viva Dünya Kupası Ödülü yeniden dizayn edilmiş ve bu ödül , Güney Afrika'nın eski devlet baskanı Nelson Mandela'nın onuruna, bundan böyle Nelson Mandela Ödülü olarak anılacaktır.
Ev sahibi Sapmi halkını temsil eden aşağıdaki çizim ise Viva Dünya Kupası 2008'in resmi maskotu olarak kabul edilmiştir.
Derleyen ve hazırlayan: İrfan Güler