Ana içeriğe atla
Submitted by Anonymous (doğrulanmadı) on 15 December 2008

Bu anlasma 26 Kasim 2007;de imzalandi. Ceviriyi tamamladiktan sonra "Beyaz Saray'in yeni SEFA anlasmasini kasim sonunda yayinladigini gordum. Yani aslinda bu anlasma da yenisiyle degistirilmis durumda. Onu da firsat buldugum bir ara ceviririm. Yeni anlasma daha derli toplu ve detayli. Siz yine de fikir edinmek icin bu eski anlasmayi okuyun. Hanife

------------------------------------------------------------------------------

ABD ile Irak arasindaki Uzun Sureli Isbirligi ve Dostluk Anlasmasinin Prensipleri

Irakli liderlerin 26 Agustos 2007 yilinda imzaladiklari ve baskan Bush tarafindan da uygun bulunan bildiriye gore, ABD ve Irak tamamen egemen ve bagimsiz iki ulke olarak ortak cikarlari icin uzun sureli isbirligi ve dostluklarini gelistirmeye karar vermislerdir. Hem Amerikan hem de Irak halkinin ozgur, demokratik, cok uluslu, federal ve birlesik Irak icin yaptigi fedakarliklara dayanan bu iliski, gelecek nesillerin cikarlarina hizmet edecektir.

Bu dayanismanin isbirligi ABD ve Irak hukumeti tarafindan, ozellikle siyasi, ekonomik, kulturel ve guvenlik alanlarini da iceren cesitli konular uzerine asagidaki prensipler goz onune alinarak planlanmistir:

ILK: SIYASI, DIPLOMATIK VE KULTUREL ALANLAR

1. Irak Cumhuriyetinin demokratik sistemine yonelik icerden ve disardan gelecek tehlikelere karsi savunmasini desteklemek.

2. Irak halkinin iradesi olarak Anayasaya saygi gostermek ve desteklemek; ve anayasanin uygulanmasini engellemeye, askiya alinmasina ve ihlaline yonelik tum cabalarin karsisinda durmak.

3. 26 Agustos'da imzalanan bildiride ongoruldugu gibi Irak Cumhuriyetinin ulusal barisa kavusmasini saglamak icin sarfettigi her cabayi desteklemek.

4. Irak Cumhuriyetinin,bolgede ve dunyada daha olumlu ve yapici rol ustelenebilecegi bolgesel ve uluslararasi organizasyonlar ve kurumlardaki konumunun gelistirilmesi cabalarina destek olmak.

5. Bolgedeki ulkelerle ortak saygi, birbirlerinin dahili meselelesine mudahale etmeme, ihtilafli meseleleri cozerken siddet kullanmayi red etme, bolgedeki ulkeler arasinda goze carpan sorunlar icin yapici bir diyalogu gelistirme cercevesinde ortak isbirligi yapmak.

6. Bolge ve dunya ulkeleri ile, taraflarin ortak cikarlarina, bolgenin istikrarina ve halklarin refahina hizmet edecek olumlu iliskileri kurmaya yonelik siyasi cabalari tesvik etmek.

7. Iki ulke arasinda kulturel, egitimsel ve bilimsel takasi tesvik etmek.

IKINCI: EKONOMIK ALANLAR

1. Irak'in uretim kapasitesini artirmanin da dahil oldugu degisik ekonomik alanlarda gelisimini desteklemek ve onun piyasa ekonimisine gecisine yardimci olmak.

2. Butun taraflari, Irak'la ilgili Uluslararasi sozlesmelerde belirlenmis kosullara ve taahutlerine bagli kalmaya tesvik etmek.

3. Irak'in ekonomik kurumlarinin ve alt yapisininin insaasina finans tedarik ederek, Irak'in yasamsal kurumlarinin gelismesine ve yeterlilik kazanmasina yonelik teknik egitimler vererek desteklemek.

4. Irak'in bolgesel ve uluslararasi finansal ve ekonomik organizasyonlarla daha fazla butunlesmesini desteklemek.

5. Irak'in yeniden yapilanmasina ve insaasina yardimci olacak yabanci yatirimlarin, ozellikle Amerikan yatirimlarinin Irak'a akisini kolaylastirmak ve desteklemek.

6. Ozellikle Saddam Huseyin ailesinin ve onun rejiminin ortaklarinin Irak'dan kacirdiklari, 9 Nisan 2003'den once ve sonra kacirilan tarihi ve kulturel degerlerin de dahil oldugu Irak'dan yasadisi yollardan kacirilan tum mal varligin ve paranin Irak'a geri kazandirilmasina yardimci olmak.

7.Onceki rejimin neden oldugu savaslar nedeniyle olusan tazminatlarin ve borclarin silinmesinde Irak'a yardimci olmak.

8. Irak Cumhuriyetine, kuresel ekonomide olumlu ve oncelik taniyan ticari kosullari elde etmede, Dunya Ticaret Merkezine uyeliginde ve ABD'nin ’en ayricalikli ulkeler' konumuna girmesinde yardimci olmak.

UCUNCU: GUVENLIK ALANI

1. Irak'in egemenligini, toprak butunlugunu, hava sahasini ve sularini ihlale yonelik yabanci saldirilarin engellenmesi icin Irak Cumhuriyetine garantiler ve taahutler vermek.

2. Oncelikle El-Kaide, Saddamcilar, ve baglantilarina bakilmaksizin diger butun yasadisi gruplara ve terorist gruplara karsi savasinda, bu gruplarin lojistik aglarini ve finansal kaynaklarini imha etmede ve Irak'dan koklerinin kazinmasinda Irak Cumhuriyetinin tum cabalarina destek olmak. Bu destek bu anlasmada belirtilen ikili isbirligi sonucunda belirlenecek mekanizmalara ve duzenlemelere uygun olarak sunulacak.

3. Irak guvenlik guclerini kendi ulkelerini ve halkini korumalari icin egitim, techizat ve silahlanma konusunda ve Irak hukumetinin istegiyle idari sisteminin insaasini bitirmede Irak Cumhuriyetine destek sunmak.

Irak hukumeti su anda suresi devam eden Guvenlik Konseyi onergelerinin verdigi haklara dayanarak BM 7. Bolumdeki Cok Uluslu Guclerin mandaligini son bir kez daha uzatmayi kabul etmistir. Bu istegin kosulu olarak, yukarida adi gecen surenin sona ermesinden sonra, Irak'in 7. Bolumde de belirtilen konumu ve uluslararasi barisa ve guvenlige tehditi sona erecek, ve Irak Agustos 1990 yilinda kabul edilen 661 sayili onergeden onceki yasal ve uluslararasi konumuna geri kavusacaktir. Bu durum, Irak'in kendi topraklari, hava sahasi ve sulari uzerindeki egemenligini, kendi sorunlari ve kuvvetleri uzerindeki kontrolunu tekrar kazanmasini kolaylastiracaktir.

Yukarida tartisilan prensipler goz onune alinarak, Irak Cumhuriyeti ile ABD arasinda siyasi, kulturel, ekonimik ve guvenlik alanlarinda ikili muzakareler, 31 Temmuz 2008 tarihinde bitirilmesi hedeflenerek derhal baslayacak.

ABD Baskani
George W. Bush

Irak Cumhuriyeti Basbakani
Nouri Kamel Al-Maliki

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.