Ana içeriğe atla
Submitted by Anonymous (doğrulanmadı) on 21 April 2008

HeK arkadas ekoloji uzerine dersler baslikli iki yazi yazdi. Madamki konu acildi yani ekoloji gercekten oldukca önemli bir konu ve konun ciddi irdelenmesinde yarar var diye dusunuyorum.

Kurdistan cografik olarak yuksek daglar,genis tarim arazileri,yesil meralariyla, zengin su yataklari,bir cok agac turunun oldugu zengin ormanlariyla, oldukca zengin bitki örtusuyle, ve tabiki zengin yaban yasamiyla oldukca zengin bir ulkeydi. Kurt klasilklerinde veya eski sözlu Kurt hikayelerinde Kurdistanin oldukca zengin yer ustu kaynaklarindan,oldukca bahs edilirdi.

Bugun Kurdistan dendiginde ayni seylerden bahs etmek pekte mumkun gibi görunmuyor.
Elbette bunun bir cok nedenleri var. ancak bizler bunu nekadar ciddiyetle elle aliyor veya tartisiyoruz. Yillardir Kurdistanda insan katliami kadar doga tahribati yapiliyor,her iki katliami birbirinden ayrit etmek aslinda pekte mumkun degil. Baska bir deyisle biri digerinden daha az önemli degilde diyebiliz. Peki neden gerekli ilgi Kurdistanin ekolojik dengesinin tahribati konusunda gösterilmiyor. Bunun suclusu sadece Kurdistanin icinde bulundugu statumudur,yoksa Kurtler her konuda oldugu gibi bu konudada suc ortakligimi yapiyorlar statkocularla.? Sorular cogaltilabilir.

Kurdistan son 50 yilda ormanlarinin dörte ucunu kaybetti. Bu ormalarin buyuk bir cogunlugu odun niyetine milyonlarca Kurdu isitti. Dun kurtleri isitan ormanlar bugun Kurtleri acliga mahkum ediyor. Bir okadarda ormanlik alanlar sömurgeci gucler tarafindan barbarca yakildi. Yakilan ormanlar bugun intikam alircasina sömurgecileri kuraklikla cezalandiriyor, tabiiki kurtleride.

Kurdistanin eski ormanlik alanlari bugun gercek anlamda birer felaket alanlarina dönusmus durumda. Sömurgecilerin ormanlara yönelmesindeki temel amacin ne oldugunu sanirim tartismaya hic gerek yok, ancak söz konusu alanlarda bugun binlerce ton kursun artiklari mevcuttur. Bu kursunlarin dogaya verdikleri zarar veya ekolojik dengeyi nasil etkiledigini kucuk bir örnekle aciklarsak, 1 gram kursunu doganin temizleyebilmesi icin milyonlarca litre su gerekli dersek konunun vehameti biraz daha anlasilir bir hal alir.

Son 30 yilda Kuzey,Dogu ve Guney Kurdistandaki savas ve sömurgecilerin kulandigi agir silahlardan arta kalan kursun agir metal ve kimyavi atiklar Kurdistanda cevre veya ekoljik denge uzerinde nasil etki birakiyor. BU sorunla ilgili bizler nekadar duyarliyiz veya bu konuda uluslar arasi kurumlara karsi bir cagri veya eylem icinde oldukmu? yoksa buda her konuda oldugu gibi Devrimden sonra el atacagimiz konulardan birimi?

Dunyanin olusumundan buyana,sivilizasyona ve bir cok medeniyete besiklik eden, tarihin her döneminde kendi ihtiyaclarindan daha fazla yerustu zenginliklere sahip olan Kurdistan kendine yetmez bir duruma geldi.Bugun Kurdistan bir yandan ormansizlastirilip ve savas atiklari ulkesi haline gelirken su havzalari zehirlenmis,akar sulari kurumaya yuz tutmus,zengin bitki örtusu cöllesiyor yaban hayat bitmis tipik bir kara Afrika refleksleri verirken bizler nerdeyiz.

Eger bugun Kurtler geneli kucaklayacak örgutlenmeler yaratamiyorsa,en azindan bu ulke herkese lazim diyip cevre ve ekolojik denge konusunda bir seyler yapabilirler. Bunun icin öyle cok fazla ilkesellik veya program tuzukte gerekmiyor. Bu ulke hersin sagci,solcu ,milliyetci isbirlikci veya demokrat hic fark etmiyor. Bu ulkede yasiyor veya yasamiyor, kurt veya baska bir milletten ne olursa olsun ama bir tek amac icin KURDISTANA YUZLERCE MILYON AGAC DIKME SEFERBERLIGI ilan etmek,bu konuda gercekten her hangi bir bahaneye siginmadan gerkenin ivedilikle yapilmasi icin adim admak her kurt icin bir zorunluluktur.

Kudistanin ekolojik dengesi dogal olarak dunyadaki yasanan ekolojik sorunlardan bagimsiz dusunmuyoruz. Sunuda biliyoruzki ekolojik dengeye lokal mudahaleler yapilarak buyuk kiyametin uzaklastirilmasi mumkun.

Bugun erken yarin gec olabilir. Baska bir Kurdistan yok. Gereken ilginin gösterilmesi dilegiyle diyecem fakat sormadanda edemiyecegim.

Foruma Kurdistan bu konu uzerinde yogunlasamazmi okuyani calisani ve yazanlariyla.

Sevgi ve Saygilar

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.