Ana içeriğe atla
Submitted by Rêvebir on 29 September 2013

Aso Zagrosi

Kürd ve Kürdistan tarihine ilişkin hangi dilden ve hangi konuda ne olursa olsun topluyorum. Kürt Tarih Dergisinin de çıkan 8 sayısı da buna dahil...

Kürd Tarih Dergisi, eksi ve artılarıyla iyi bir girişimdir. Kürdlerin kendi tarihleri hakkında bilgi sahibi olabilmesi için daha derinlemesine araştırmaları konu eden daha bir çok dergiye ihtiyacımız var.

Yüzyıllar boyunca tarihlerinin bir çok alanında yüzbinlerce eser veren halklar dahi, bugün onlarca ve yüzlerce tarih dergilerini çıkarabiliyor. Kürdleri gibi devletsiz bir millet, devlet desteği olmaksızın çeşitli bireysel çabalarla çıkan bir derginin Kürdlerin ihtiyaçlarına cevap vermeyeceği açık.

Sonuç olarak Kürd Tarih Dergisini çıkaran arkadaşları böyle bir girişimden dolayı tebrik ediyorum.

Kürt Tarih Dergisi’ni ilk elime aldığım zaman üzerine çalıştığım konularla ilgisi olan yazıları okumaya başladım. Bu konuların biri de Şêx Ubeydullah Nehrî önderliğinde gelişen 1880 Kürdistan Devrimi dir.

Sayin Sabri Ateş’in Kürd Tarihi Dergisinin 7.sayısında çıkan “Millet ve Halife Yolunda: Şeyh Ubeydullah İsyanı” ana başlıklı makalesi var. Makalenin başlığı dahil içeriğine ilişkin bir dizi eleştirim olacak. Fakat, yazının son bölümü hala çıkmadığından dolayı şimdilik bu konuda eleştirilerimi saklı tutuyorum.

Kürt Tarih Dergisinin 7. ve 8. Sayılarında Şêx Ubeydullah Nehrî ile ilgili olan iki fotografa ilişkin eleştirim olacak.

Birincisi; sayin Sabri Ateş’in makalesinde zemin olarak kullanılan benim “Qesra Nehri” yada “Qesra Şêxî” dediğim Şêx Ubeydullah Nehrî’nin Sarayına ait olan resimdir. Bu resmi 2013 yılının başlarında Mela Said ilgili yazdığım yazıda yayınladım. http://www.mezopotamya.gen.tr/drok-tarih/seyh-ubeydullah-ve-qesra-sx-li-nehr-h1704.html
Bildiğim kadarıyla benden önce hiç kimse bu resmi yayınlamamıştı. Kürd Tarihi Dergisi bu resmi kaynak vererek kullanabilirdi. Fakat, Kürd Tarih Dergisi kaynak vermeksizin söz konusu olan resmi kullanmıştır. Ben şahsen Kürd Tarihi Dergisinin bu konudaki yaklaşımın doğru bulmuyorum. Biliyorum, Kürdler Kürdlerin emeğine karşı yaklaşımları pek olumlu değil. Yabancılara ve yabancı araştırmacılara daha çok hayranlık var. Bu çarpık yaklaşımın tarihsel boyutu bir boyutu var.

İkincisi; Kürd Tarihi Dergisi sayin Sabri Ateş’in makalesinin devamı olan ikinci bölümünün çıktığı 8.sayısında Susan Meiselas “Kurdistan: in the Shadow of History” adlı eserinde aldığı bir resmi zemin olarak kullanmıştır. Burada Kürd Tarihi Dergisi hem Susan Meiselas’in kaynağını ve hem de Susan Meiselas’ın yayınladığı resim üzerine tanıtıcı notu olan “Amerikalı misyoner Dr. Joseph Plumb Cochran, Kürt Aşiret Lideri ve üyeleriyle birlikte, 1880’ler” yayınlamıştır.

Burada büyük bir Kürd handikapı var. Bir Kürd doğru bir şeyi yazsa yada yayınlasa dahi, o Kürdün ismi yok edilir ve kaynak olarak gösterilemez. Ama, bir yabancı yanlış bir şey söylese ve yayınlasa baş tacı yaparız.

Mesela Susan Meiselas’ın resime düştüğü not bazı yanlışlıkları içeriyor. Dr. Joseph Plumb Cochran ile birlikte olan “Kürt Aşiret Lideri ve üyeleri” değildir. Dr. Cochran ile birlikte olan 1925 Devrimi sırasında Şeyh Said ve arkadaşlarıyla birlikte idam edilen, 1880 Devrimi’nin önderleri olan Şêx Ubeydullah Nehrî’nin küçük oğlu Seyyid Abdulkadirdir.

Ayrıca Susan Meiselas Kürdlerin ikazı üzerine kitabının son baskısında “Kürd Aşiret Liderini” kaldırarak “Seyyid Abdulkadir’in” ismini yazdı.

Ayrıca sayın Sabri Ateş makalesinde kaynaklar bölümünde gösterdiği sayın Mehemed Hemebaqi’nin 2000 yılında Hewler’de baskıya verdiği “Şoreşî Şêx Ubeydullah Nehrî-1880, Le Belgenamey Qaçarî de” adlı eserinin iç sayfasında resimi şöyle tanıtıyor: “Şêx Ubeydullah Nehrî’nin öğlu Şêx Abdulkadîr ile Amerikan Misyoneri Dr. Cochran ve ayakta duran iki Peşmerge, Urmiye 1880”

Silav

Aso

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.