Irak'daki secim sonuclari uzerine yazilan yorumlarda (en azindan Turkiye'de) Irak'da birlik ve beraberligin kazandigi ve Iran'in etkisinin yenildigi savunuluyor.
Bastan sonra yanlis buldugum bu yorumlarda secimlerde ’milliyetci' soylem kullanan Maliki'nin secimleri kazanmasi ve ozellikle guneyde guclu bir federal yapiyi savunan Islam Devrimi Yuksek Konseyi'nin yenilmesi buna gerekce olarak gosteriliyor. Hic kuskusuz herseyden once Maliki'nins ecimleri kazanmasinda ABD'nin son asker artirimiyla elde ettigi basarinin tum kredisini basbakan olarak almasinin da etkisi olmustur. O yuzden onun basarisini tamamen milliyetci soylemine baglamak hatadir. Hadi diyelim ki insanlar tamamen onun soylemine oy Verdi, o zaman neye dayanarak ’federalizm yenildi' sonucuna varilabilir ki? Dogru Maliki milliyetci soylemi kullanmistir ama Maliki'nin soylemi Irak milliyetciligi degil Arap milliyetciligi uzerine olmustur. Eger Secim sonuclarini bir cerceveye oturtacaksak ’Arap milliyetciligi' kazandi demek daha dogru olur. Bir yanda guclu Kurd milliyetciligi diger yanda guclenmis Arap milliyetciligi? Birlik ve beraberligi bir yana birakin tam tersine ayrimcilik iyice derinlesmistir. Kurdler hala kendi partilerine Arap'lar da kendi partilerine oy verirken, Kurdlere karsi merkeziyetci gorusu savunan Maliki'nin guc kazanmasi ve bundan aldigi cesaretle Kurdlere karsi takinacagi tavir Irak'in icine dusecegi kaosu gostermeye yeter de artar bile.
Irak genelde Sii dominant bir yapinin altina girerken Iran'in etkisinin azaldigi neye dayanarak yapiliyor anlamak mumkun degil. Sunnilerin kendi iclerinde cok fazlaca bolunmeleri Siilere buyuk guc kazandirmis ve Iran'in etkisi eskiye gore cok daha guclenmistir Irak'da. Bakalim Sii dominant Irak nasil bir yol izleyecek?
Hic kuskusuz Kurdler eskiye gore daha az temsil sansi bulacaklar. Benim bildigim kadariyla Kurdistan yonetimi binlerce Kurdun adini secim listelerinde bulamadigi icin oy kullanamadigini belirterek resmen sikayetde bulundu. Ayrica kendi iclerinde cok fazlaca bolunerek hakettikleri temsil sansini elde edemeyen Sunniler de hosnut degiller sonuctan. Bazi Sunni asiret liderleri hem secim sonuclarina karsi ciktilar hem de silahlanma tehditlerini savurdular. Yani Maliki'nin isi hic de oyle kolay olmayacak. Irak'da pandora'nin kutusu daha yeni acildi.
Hanife
Re: Irak Secimleri Uzerine