Ana içeriğe atla
Submitted by Aso Zagrosi.. on 29 March 2009

Yaşar Hanım vefat etmeden once(1982 yılında) İhsan Nuri Paşa'nın “Anılarını“, “Ağrı İsyanı“ ve kendisinin kaleme aldığı “Anıları“nı içeren elyazılarının birer kopyalarını basmak için Peresh'e veriyor.

Yaşar Hanım vefat etmeden once Zehra'ya İhsan Nuri'den ve kendisinden arka kalan bazı emanetlerin Kürd kurumlarına ulaştırılıp korunması için Peresh'e teslim edilmesi gerektiğini söylüyor.

Kürd kurumlarınca korunma altına almak amacıyla Peresh'e teslim edilen malzemeler:

1) Xoybûn tarafından hazırlanan Ağrı'ya gönderilen meşhur “Xoybûn Amblemi“,

2) Yine Xoybûn'un Ağrı'ya gönderdiği Kürdistan bayrağı,
3)İhsan Nuri ve Yaşar Hanım'ın üzerine “İhsan ve Yaşar“ isimleri kazınan evlilik yüzükleri,

4)İhsan Nuri Paşa'nın kendi elyazısıyla “Waqayî Ararat“,

5)İhsan Nuri Paşa'nın elyazısı ile “ Bîranînên Min“,

6)Yaşar Hanım'ın kendi elyazısıyla “Anıları“,

7)İhsan Nuri Paşa'nın altından yapılmış eski saatı........

İhsan Nuri Paşa ve Yaşar Hanım'ın evlat olarak aldıkları Zehra Rehim Şinoyê Mahmudzade'ye eşi Xelil'in gözleri önünde yukarıda listesini verdiğim emanetlerden altın saat hariç hepsini Peresh'e teslim ettiğini söylüyor.(Rehim Şinoyî Mahmudzade, age, sayfa 10) Ayrıca Zehra çeşitli gerekçeleri ileri sürerek saatı Tahran bazarında sattığını söylüyor.

Bu arada ben sayın Peresh ile iki telefon görüşmesi yaptım ve bendeki bilgileri kendisine aktardım.
Sayın Peresh altın saatten hiç bir haberinin olmadığını, diğer emanetler hakkındaki bilgilerin doğru olduğunu söyledi.

Ayrıca sayın Peresh Yaşar Hanım'ın “Anıları“ denilen yapıtın bir değil, iki ayrı kitap olduğunu, birinin Farsça ve diğerinin Osmanlıca olduğunu söyledi. Fakat sayın Peresh “Anılar“ın farklı iki kitap mı yoksa aynı kitabın farklı tercümelerimi olup olmadığını bilmiyordu.(Yakında sayın Peresh'e uğrayacağım.. Anıların tek kitap mı yoksa farklı kitaplar mı olduğunu öğreneceğiz)

Yine bu arada Yaşar Hanım'ın yeğeni sayın Coşkun Toktamış ile bir telefon görüşmesi yaptım. Sayın G. Çapanoğlu ile yaptığı söyleşiyi kendisine hatırlatım ve bendeki yeni bilgileri aktardım. Büyük annaesinin sürgün yaşamını, Yaşar Hanım'ın “Anılarını“ ve miras meselesini aktardım.. Bir çok şey onun için yeni idi. Kendisine aktardığım bilgiler işığında hafızasını tazeledim ve bazı şeyleri hatırlamaya başladı.

Not: Önümüzdeki bölüm'de yine Xoybûn'a döneceğim. 25 Mart günü İhsan Nuri'nin ölüm yıl dönümü olduğundan dolayı İhsan Nuri ve Yaşam Hanım hakkındaki yeni bilgileri aktarmaya çalıştım.

Ayrıca önümüzdeki süreçte, sayın Coşkun Toktamış, Sayın Peresh ve Zehra ile yapacağım söyleşileri yayınlayacağım.

Bi rêz û silav

Aso Zagrosi

değerli okuyucular, Bu makalede bazı resimleri kullandım. Bir kaç günden beri yeni bir skaner kullanmaya çalışıyorum. Aslında bu fotoraflar hakkında kismen bilgi verebilirdim. 1) İlk fotoraf Xoybûn 1928 yılında Kahire'de bastığı Xoybun yayınlarının 2.olan "Les Massacres Kurdes en Turquie" adlı broşürün kapağıdır. Sözkonusu amblem Xoybun'un amblemi.. Xoybûn'un kullandığı Kürdistan bayrağı bugün bizim kullandığımız bayrakla aynıdır. Tek fark bugün kullandığımız bayrakta güneş ışınları 21, Xoybun'unkisinde daha fazladır. 2.resim; Süreya Bedirxan'ın "Dr. Bliç Şerko" ismiyle 1930'da kaleme aldığı "Kürd Meselesi" adlı kitabın kabağıdır. 3.resim; Kürdlerin katliamlarının yapıldığı dönem Vakit gazetesinin Kürdleri vahşi gösteren manşet resmidir. 4.resim Şêx Said ayaklanması sırasında Elazığ'da kurulan idam sehpalarıdır.. saygılarımla Aso

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.