Aso Zagrosi
Geçenlerde “Beluçiler de mi Kürd” adı altında bu yazı serisini başlattığım zaman farklı tepkiler aldım. Bazı arkadaşlar “Kürdlerin kayıp tarihi” bağlamında olumlu buldular. Bazı arkadaşlarda tümden yazıda ifade edilen görüşlere karşı çıktılar. “Kurdgalname”yi okumadan onun içeriğini tümden reddeden arkadaşları anlamaktan zorluk çektiğimi belirtmek istiyorum.
“Beluçilerin Kürd” ve “Beluçilerin Büyük Kürd Milletinin Bir Kolu” olduğunu söyleyen ben değilim, Kurdgalname’yi yazan Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç ve kitabı yayına hazırlayan ve özsözünü yazan Beluçi akedemisyenlerdir.
Daha önce de vurguladığım gibi yazar bu şah eserini 1659 yılında yazıyor. Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç kabiliyetli ve yetenekli bir şahsiyet olduğundan dolayı Beluçi Kürd Mirleri kendisine büyük saygı gösteriyor. Axwend peş peşe 4 Beluçi Kürd Mir’ine vezirlik yapıyor. Beluçi Kürdlerin “Xelat”ta hüküm sürdükleri bir dönemde Semender Brohi Mirleriydi. Beluçi Kürdleriyle Kelhurlar arasındaki bir çatışmada Kelhurlerin iki liderleri eser alınıyor. Mir Semender Brohi esir iki kardeşi öldürmek istiyor. O arada Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç başındaki egalı çıkarak iki kardeşin üzerine atıyor ve Mir Semender Brohi’den iki kardeşi afetmesini istiyor. Axwend, Mir Brohi’ye “esirleri öldürmek iyi Mirlerin işi değildir, eğer sen onları öldürürsen kara bir leke olarak Beluçi Hükümdarlığının tarihini kirletir. Semender Brohi Axwend’e büyük saygı duyduğundan dolayı iki kardeşin ölüm kararını kaldırıyor”(age, sayfa 17)
Kitabın girişi bölümünde Axwend ile ilgili farklı kaynaklardan aktarılan bir dizi bilgi var. Bunların hepsini aktarmanın imkanı yok.
Axwend  Mehemed  Salih Zengene Kurdi  Beluç,      kitabının   giriş  bölümünde     bu  eseri    niye  yazdığını  da   açıklıyor.  
Axwend’in  anlatımlarına  göre eskide   “Zerenç”    Zabilistan’ın   başkentiydi.(  aktüel  Sistan)Hz.  Ömer    döneminde    Sistan  halkı  İslam  dinini  Kabul ediyor.  O dönem    Mir   Awram  Zengene Kürdlerinin  lideriydi.   Axwend’in anlatımında     49. göbekten  büyük  dedesi  oluyor.
Mir  Mahmud  Gazi  döneminde ,    Zengene  Kürdlerinin  Miri,  Mir    Siraçtı.    Mir   Siraç  Zengene   döneminde    Axwend’in  ataları   “İslami  Medreseler “  oluşturuyor.   Bu   medreseler  faaliyetlerini   Moğolların    saldırılarına   kadar  kesintisiz   devam ediyorlar.
Timurlenk   1383  yılında    Sistan’ın  başkenti “Zerenç”i     kuşatma  altına  alıyor.   Timurlenk  ile    Mir    Kutbeddin arasında   Zerenç’te   kanlı  çatışmalar  oluyor.    Sistanlılar    yenilgi  alıyor  ve   Timurlenk  Zerenç’te     korkunç   katliamlar  yapıyor.  Bu  çatışmada     Kurdgalname’nin   yazarının  büyük  dedesi  Mir  Qeyser  Zengene’de     öldürülüyor.
Axwend  Mehemed  Salih Zengene Kurdi  Beluç’in   verdiği  bilgilere  göre    Moğollar    Sistan  Kutuphane’sini    talan  ediyor ve  büyük  oranda  yakıyorlar.     Savaşın  bitişinden  sonra   öldürülen  Mir  Qeyser  Zengene’nin   öğlu  Mir  Xelef   ailenin    katliamdan  kurtulanlarıyla  birlikte   küçük bir  kaza  olan    Zabil’a  yerleşiyorlar.
Axwend’in  anlatımlarına  göre   Mir  Xelef  Zabil’da    küçük  bir  medrese  kuruyor ve   ders  vermeye  devam  ediyor.  Bu arada   Moğollardan   kurtardıkları “bazı  dini kitaplar ve   tarihi belgeleri de    beraberlerinden     götürmüşler.”
Axwend’in   verdiği  bilgilere  göre  Zengenelerin  Medreseleri   Zabil’de    Sefeviler   dönemine  kadar     faaliyetlerini sürdürüyorlar.
Axwend  Mehemed  Salih Zengene Kurdi  Beluç   Kurdgalname’yi    niçin yazdığını da   şöyle  ifade  ediyor:
“ Zabil Medresesinin faaliyetlerinin durdurulmasından sonra kalemime sarılma imkanım doğdu ki eski destanları, Beluçi Kürdlerin Zabil, Turan ve Mekran eski tarihini yazayım. Timur Gurkan’ın saldırılarından yakılmaktan kurtarılan tarihi eserlerden yararlanarak Beluçi Kürdlerin tarihini yeniden yazıya dökmek istedim. Bu eserle Beluçi Kürd Mirlerine karşı olan saygı ve sevgimi göstermek istedim. Onlar her zaman gökyüzünün parlayan yıldızlarıydılar…………… Bu kitabı 1659 yılında bitirdim ve ismini ‘KURDGALNAMEK’ koydum. Çünkü, kitabın içeriği baştan sona kadar Med Kürdlerinin bir kolunun M.Ö 750 yılından önce Med Saltanatının kurulmasından önce gelip yerleştikleri bu alanların tarihidir. Bu Med Kürdleri şu kabilelerden oluşuyordu: Zengene, Braxoyi, Mamli, Edregani ve Kirmaniler.. İlk defa onlar Med Kralı, Keykubadê Kurdê Med tarafından Zerenç, Turan ve Mekran’a yerleştirildiler.”(age, sayfa 35)
Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç, şah eseri olan Kurdgalname’yi yazarken bir dizi tarihi kaynaktan yararlandığı açıktır. Kurdgalname’yi baştan sona ciddi bir gözle okuduğumuz zaman, bugün eski Arap, Fars, İslami ve Yunanları dediğimiz bir dizi kaynaktan yararlandığını açık bir şekilde görüyoruz. Fakat, ne yazık ki yazar eski modaya uyarak kaynakları vermiyor.
Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç Kurdgal’ın “ Kürdçe konuşan” anlamına geldiğini de eserinde izah ediyor.
Yazarın eski Grek kaynaklarını incelediğine dair bir örnek vermek istiyorum.
Yazar kitabının “Zengene Kürdlerine Dair” bölümünde “Zengeneler Kürdlerin Doğu Kürdleri olarak meşhur olmuşlardı. Doğu Kürdleri ise Doğu’dan Med’e gelen Kürdlerdir. Oradan güneye ve batıya göç ettiler. Kürdistan diye bilinen bölgeye yerleştiler. Eski tarihe göre Med olarak tanınan Doğu grubu 7 kabileden oluşuyordu: Partasni, Buz, Astruşat, Arizand, Budi, Maj, ve Dilman”(age sayfa 36)
Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç’nin burada isimleri saydığı 7 Med Kürd kabilesinin isimleri hiç te bize yabancı değildir.
Heradot’un   Medler    üzerine     yaptığı  çalışmada     bu kabilelerin  isimleri  biraz  değişikte yazılsa     6  tanesi vardır:
“Busaeler, Paretaseniler, Struşatlar, Arizantiler, Budiiler, ve Magiler.”
Beluçi Kürdlerin tarihçisi Axwend Heradot’tan farklı 7. Kabile olan “Dilman”ları ekliyor.
Tarihçi Axwend, Zengene ve Braxoyileri Med Kürdleri dönemindeki 6 yada 7 kabileden biri olan “Budi”lere bağlıyor. Heradot’un tarihinde “Med-Kürd”bağlantısı yok, bir çok tarihçi son 2 yüzyıl içinde Kürdlerle Medler arasında bağlantı kurmaya çalışıyorlar. Fakat, bir dizi eksiklikten dolayı da tartışmalar oluyordu. Med Kabileleriyle ve daha sonraki Kürdler arasında fazla bağlantılar yoktu. Axwend’in çalışması bu alanda bir hazinedir.
Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç, yaklaşık olarak 400 yıl önce “Medlerin Kürd olduğunu” tarihi bir eserle ortaya koymaya çalışmış. Kurdgalname’nin bulunuşu Kürd tarihi açısından bir devrimdir.
Tarihçi Axwend’ Beluçistan’a yerleşen aşiretlerden söz ederken “: Zengene, Braxoyi, Mamli, Edregani ve Kirmaniler” diyor. Aşiretlerin bir çoğu hala aynı isimle varlıklarını sürdürüyorlar. Axwend’in mensup olduğu Zengene aşireti ise bugün Güney Kürdistan’ın en büyük aşiretlerinden biridir. Mam Celal’da Zengene aşiretinden geliyor.
Devam edecek
 
        
     
 
       
       
       
      
Kurdgalname