Nawşirwan Mustafa Göstericilerin 26 maddelik talepleri ile Gorran Hareketi'nin yayınladığı 7 maddelik istemler arasındaki benzerlilik ve farklılıklar üzerine duruyor.
Ona göre Gorran'ın 7 maddelik talepleri stratejik ve Kürdistan'daki siyasal sisteme ilişkin taleplerdir. Fakat, göstericilerin istemleri içinde stratejik istemlerin yanında, aktüel ve kamu hizmetlerine ilişkin taleplerde vardır. Ayrıca Nawşirwan, hükümet ve siyasal partilerle görüşmelerde biz hareket olarak Gorran adına konuşuyoruz. Biz göstericilerin taleplerini desteklememize rağmen onlar adına konuşmuyoruz. Onlar kendi temsilcileri aracılığıyla görüşmelere katılmalılar, diyor. Nawşirwan'a göre Kürdistan'da son 20 yıl boyunca var olan rekabet siyasal partiler arasındaydı. Bir çok defada birbirlerini ortadan kaldırmaya, eğer bu olmasa kendilerine kuyrukculuk yapacak bir yapı hedefliyorlardı. Bu gösteriler bir çeşit çok seslilik ve çok particilik ortamını yaratı. Bu göstericilerin saflarında KDP'li, YNK'li, Yekgirtu'lu, Komelay İslamili, Zehmetkeşanlı, Sosyalist ve Gorran çevresinde insanlar vardır.. Çok sesli bir yapılanmadır.
Devam edecek.
Bilindiği gibi 17 Şubat'ta "Ber Dergay Sera" da gösteriler başladığı zaman Kürdistan iktidar çevreleri Gorran'ı ve göstericileri "dış güçlerle" ilişkilendirmeye çalıştılar. Bu konuda Nawşirwan ile İran görüşmelerinden söz edildi. Bu konuda Nawşirwan ne düşünüyor, kendilerini ve göstericileri nasıl savunuyor.
Nawşirwan ve Dış Güçlerin Parmağı
Nawşirwan'a göre bu tip şeyler çok yaygın bir şekilde söyleniyor. Böyle suçlamalar sadece Kürd iktidarına has bir olay değildir. Dünyadaki başka iktidarlarda "dış güçler" gibi suçlamalar yapıyorlar. Nawşirwan'ın anlatımlarına göre Kürd çevreleri "İran'ın parmağından" sözediyorlar. Nawşirwan göre bugün Irak'ta hüküm süren iktidarın oluşumunda İran'ın oynadığı rol herkesce bilinmektedir. İran'ın yardımları sayesinde bazı kişiler ve partiler Irak merkezi hükümetinde yüksek görevlere geldiler. Ona göre Kürdistan Bölge Hükümeti ve Kürdistan siyasi partilerinin İran ve partileriyle ile en iyi güvenlik, ekonomik, ticari ilişkileri olduğunu herkes biliyor. Irak Kürdistan siyasal partilerinin ve iktidar sahiplerinin Tahran ve diğer İran şehirlerinde büro ve temsilcilikleri var. Buna karşılık İran'ın Hewler ve Suleymaniye'de konsoloslukları var. Her gün yüzlerce kişi Kürdistan'dan İran'a oradan Kürdistan'a geliyorlar. Nawşirwan'a göre Gorran'a yönelik bu tip suçlamaların amacı, Gorran ile ABD, İngiltere ve diğer batılı ülkelerin arasını bozmaktır. Onlara İran bunların arkasındadır demeye getiriyorlar. Nawşirwan'a göre hakikat başkadır. Herkes biliyor ki, İran kimlere Bağdat'ta yüksek görevlere gelmeleri için yardım ettiğini..... söylüyor.
Aslında Nawşirwan "Bağdat'taki yüksek mevkilere gelme" meselesini gündeme getirirken, isim vermiyor. Çünkü Güney Kürdistanlı okur ve dinleyiciler İran'ın Irak merkezi hükümetinin kuruluşundan oynadığı rolü yakından biliyorlar. İran, merkezi iktidarın esas görevlerinin Şiilerle Kürdler arasında paylaşmasından yanaydı. Sünnileri dıştalamak istiyordu. İran devleti Mam Celal'ın Cumhurbaşkanı olmasını istiyordu. Buna karşılık Türkiye Mam Celal'ı yada başka bir Kürd'ün üst görevlere gelmelerini istemiyordu. Türkiye Kürdlerin yerine Sünnilerin Cumhurbaşkanlığı ve diğer bazı görevleri almasını istiyordu.
Gorran'a ilişkin diğer bir suçlamada "Arap şovenistleri"nin bu girişimlerinin arkasında olduğu iddiasıdır.
Nawşirwan Mustafa bu suçlamaya da cevap veriyor.
Aslında bu suçlamaya karşı, karşı bir suçlamada bulunuyor ve soruyor: Kürd kamuoyu soruyor: Kim Arap şovenistlerini Irak Parlamentosuna ve Irak hükümetine taşıdı? Kim Arap şovenistlerinin Irak hükümetinde yüksek görevlere gelmelerine yardımcı oldu? Eğer Arap şovenislerinin ve İran'ın eli arkasındaysa o zaman bu elleri kesmeliler.
Nawşirwan Mustafa yeniden gösterilere geliyor ve diyor ki, bu gösterilerin arkasında ne İran'ın, ne Arap şovenistlerinin ve ne de Gorran'ın parmağı var. Meşru talepleri olan bir halk kitlesidir. Kürd hükümeti ve iktidar partileri onlara yönelik haksız suçlamalar yapacaklarına onların haklı istemlerine kulak vermeliler ve taleplerini pratiğe aktarmalılar.
Devam edecek....
Rojgar Merdoxi