Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 31 October 2008

70 li yilalarin sonu 80 yillarin basindan itibaren Dogu,Kuzey ve Guney Kurdistanda öne cikan Kurt liderlikleri ve örgutlenmelerini birazda olsa tartismakta fayda var diye dusunuyorum. Son dönemlerde yapilan bir cok tartismada bir cok sey bilincli veya bilincsizce karistiriliyor.

Siyasal örgutlenmeler ve siyal liderlikler bir butunsellik icinde incelendiginde ancak ve ancak dogrusu ve yanlisiyla degerlendirmelere tabii tutulabilirler. Siyasal örgut ve liderler dun yaptiklariyla bugun neler yapabileceklerininde iz dusumlerini verebilirler.

Baslik olarak 3 bucuk gibi bir seyi secerken aslinda son bucugun Kurdi sunulurken nasilda Turki bir mantigin savunucusu oldugunu bir coklari ve hatta yanindan sonradan ayrilanlardan bile en az onlarca yil olarak önce tespit edenlerden biri olarak fazla söz söyleme ihtiyaci duymuyorum. yani bir coklarinin secde ettigi dönemde kendi evlatlarini yiyen bir hareketin birakin Kurdi olmasini devrimci bile olamayacagini söyleyen ve savunan ilklerdenim. Bu anlamda Kuzey Kurdistan hareketi icinden bilinclice öne cikartilan kontra basi kabul etsekte etmesekte bucuk bir Kurt lideri olarak kabul göruyor. Bu durumu nekadar elestirirsek elestirelim bir gercekliktir. Hihayet adamin basi agirsa onbinlerce insan sokaklara dökiluyor. Bu bucuk liderlik bir de fakto durumdur. Dun yaptiklarindan bugun neler yapabilecegi gercegiyle her kes tarafindan bilinip buna uygun olarakta degerlendiriliyor.

Dogu Kurdistan da Guney gibi iki örgutlenme tarafindan mucadeleye önderlik ediliyordu. IKDP ve KOMELLA ZEHMETKESANE KURDISTAN Iranda sahin yikilmasinin akabinde Dogu Kurdistani kisa bir dönemde olsa yönetme ve denetleme sansina sahip oldular. IKDP genel olarak Irani bir söyleme sahipti. Bu dönemde IKDP nin basinda DR.ABDURAHMAN KASIMLO bulunuyordu. Genel siarlari Irana demokrasi KurdistanaOtonomi diye aciklaniyordu. KOMELLA nin basinda FUAT SULATANI
bulunuyordu. Söz konusu dönemde Komella Kurdistani bir yaklasima sahip ve Merkezi bir örgutlenme egilimi icindeydi. FUAD SULTANININ Sehid olmasinin akabinde örgut Tahran da ögrenimler görmus sol tandansli genc kadrolar tarafindan Irani bir yapiya sureklendi.

Iran sahin akabinde Humeyninin iktidarini saglamlastirincaya dek Kurdistanda pek sabuna suya dokunmadi. Humeyni Irak savasiyla beraber icerde guclenerek Kurditani yeniden iskalale basladi. Bu dönemde IKDP ve KOMELLA denediminde olan Kurt sehirleri birer birer dustu. Son olarak Kurtlerin elinde SINO ve BOKAN kasabalari kala kalmisti. Dogu Kurdistanla komsu olan butun sinir bölgeleri ise yine Pesmerge denetimindeydi. SSCB sinirindan baslayip Guney Kurdistan sinirlarina dek. 81 yili sonlarina dek durum böyleyken Iran ve Dogu Kurdistanda siginmaci olarak bulunan Mesud Barzani önderligindeki KDP Guney Kurdistandaki mucadeleye cuzi bir gucle oda kendi bölgesinde adam bulundurma biciminde katilirken,Dogu Kurdistanda Iran Pastarlarina önderlik ederek SSCB sinirindan baslayip Sino kasabasi dahil Guney Kurdistan sinir olan Serdest sehrine dek olan butun bölgeyi öncu guc olarak savasip Irana teslim ediyordu. Bu durum pek bilinmesede bilinenler tarafindanda hasir alti edilmeye devam ediyor. Bu operasyonla KDP Dogu Kurdistan hareketinin gelismesine ked vururken tasfiyesinede hazirlamis oldu.

Dogu Kurdistanda Fuad Sultaninin erken kaybi Komellayi derinden etkilerken Kurdistani bir yapilanmanin dogmadan ölmesi gibi algilanan bir surece neden oldu. DR. Kasimlo gerek birikim gerekse kapasite olarak Dogu Kurdistana önderlik etme vasiflarina sahip olsada Kurdistani bir lider olmaktan cok statukocu bir lider olmaktan kurtulamadi. Tabii oda erken bir sahadetle aramizdan ayrildi.

Guney Kurdistan 83 lere dek Talabani önderliginde YNK tarafindan yurutulen bir savasla yeniden dirilirken MAhmud Osman liderligindeki HSK (Hizbi sosyalisti Kurdistan) gucu oraninda mucadeleye katiliyordu. YNK genis halk kitleleri tarafindan desteklenirken silah ve muhimat konusunda ciddi sikintilar icindeydi. Bu dönemde YNK Talabaninin girisimleri sonucu buyuk capli bir silah alimi yaparak Kurdistana getirmeyi Iran uzeri pilanlayip gerekli anlasmalari iran devletiyle yapmisti. Ayni dönemde Iran IKDP ve KOMELLAYA karsi bir temizlik hareketi daha baslatti söz konusu hareket oldukca kapsamli ve buyuk bir gucle yapiliyordu. Dogu Kurdistanin yardim talebine karsilik Talabani önderligindeki YNK kayitsiz kalmayip savasta yer tutup Kurdistani bir tavir koyarken silahlarinada el koyulmasina dusmandan temin ederiz yaklasimiyla Kurtlerde pek raslanmayan bir yaklasim sergiliyordu. Talabaninin guvenilmezligi bu olayla dusman tarafindan aciklanirken "Orta-Dogunun dansözu" tabiride burdan cikiyordu.

Iranin bu söz konusu operasiyonunun ardinda yatan gercekler sonradan Haci Umran uzeri Iraka karsi acilmasi dusunulen bir cepheydi ve bu cephenin ilk hedefide KDP önderlinde YNK nin vurulmasi oldu.

Talabani nin önderlik ettigi YNK Dogu ve Kuzey Kurtlerine gucu oraninda yardim ederken Guneyde mucadelenin ana gucu olmayida surduruyordu. Bu dönemde Mesud Barzani nin önderlik ettigi KDP asli görevi Irak sömurgeciligiyle savas olmasi gerekirken Dogu Kurdistanda KURT KIYAMLARI YAPIP KURTARILMIS BÖLGELERI IRAN DEVLETINE TESLIM ETMEKLE MESKULDU. GUNEY kURDISTANDA YINE AYNI SEKILDE HACI UMRANDA IRAN ASKERELRINE ÖNCULUK EDIP KURTARILMIS BÖLGELERI YNK DEN ALIP IRANA PESKES CEKMEKLE KURDI DURUS SERGILIYORDU. BU MESUD BARZANI NIN SÖMURGECI GUCLERE ÖNCULUK ETTIGI SON OLAY DEGIL TABIKI DAHA SONRA HEWLWR VE SULEYMANIYENIN KIMLERIN ÖNCULUGUNDE YNK DEN ALINDIGIDA HAFIZALARDA.

Bugune gelindiginde dun unutulmadan analiz ve elestiriler yapilirsa ancak saglikli olabilir. Gelinen asamada egrisiyle dogrusuyla Mesud barzani ve Celal Talabani birer Kurd liderleridir,yurseverliklerinden zerre kadar kusku duymak dogru degildir ve haksizliktir. Lakin her iki liderde bugun KURDISTANI PERSPEKTIFLE KURT SORUNUNA YAKLASMIYORLAR HER IKISIDE STATUKOCUDURLAR. Göerev söz konusu statukoculuga karsi durmak Kurdistani durusu her yerde savunmak ve egemen kilmak icin daha cok calismaktir.

Selam vce Sevgiler

Anonymous (not verified)

Fri, 2008-10-31 10:18

[b]Son 30 yilin gucsuz ve perspektifsiz liderleri[/b] Son 30 - 40 yilda cikan Kurt liderlerinin elestirisiyle icine girdigimiz siyasi buhran cok iyi aciklanabílir elbette, cunku cag TEK LIDER, TEK SEF, TEK EL - liderligi cagi degildir. Cag degisti. Herkes, her devlet bugun azcok DEMOKRATIK KOLLEKTIF LIDERLIK formuluyle yonetiliyor. Buruda butun kurt liderlerini tek-tek ele alip ozel bir bahis konudu yapmak istemiyorum. Ama hepsi, Kasimlo su, Burkay i, Mesud u Talabani si hepsi lider olarak fonksiyonlarini, rollerini tamamlamislardir. Ocalan a gelince o cok ayri bir konudur. O hicbir zaman kurt lideri olmadi ve olamaz da. Bakmayin kitlelerin bugun Biji Serok Apo paranoyasina. Bu bir TC oyunudur! EGER OCALAN da ZERRE KADAR KURTLUK OLSAYDI, degil onun bayragini mitinglerde tasimaya musaade etmek, bu mitinge katilan BUTUN KITLELERI YA IMHA EDEBILECEKLERI KADAR IMHA EDERLERDI gariye kalanini da iceri tikip agir cezalara carptirilardi. Hemde Avrupanin gozunun icine baka baka. Kurdistani TURK BOZKURTLARINA PESKES CEKTIRENLERIN BASININ INGILIZ VE FRANSIZ DEVLETLERI OLDUGUNU UNUTMAMAK GEREKIR. Dolayisiyla Ocalan herhangi bir lider falan degildir, o KANIBOZUK HAYIN OCALAN SEMI-KURT (yar-kurt) tur. Simdi de kurtlukten ziyade onun turklugu KABARMISTIR. Toparlarsak, son 30 yilda guclu bir kurt lideri cikmamistir. Bundan sonra da cikmiyacaktir. Asla. Ben inanmam. Buda cok dogaldir. Cunku cag tek liderlik cagindan cok demokratik-kollektif liderlik cagidir. Bu diger dunya halklari icinde boyledir. Rusvetci-cikarci olmayan BIRTEK halk lideri varmidir acaba dunya halklarini yoneten bugunku liderler arasinda? Kurdo uyan artik!!! Siyar be! Edi bes e!

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.