بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Irak\'ta kabine bugün açıklanacak

Hükümetin yasalar gereği 7 mayısa kadar kurulması gerekiyor

Irak\'ta hükümet kurmak için aylardır görüşen Şii ve Kürtler bir kez daha anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ancak, kabinenin açıklanması yine ertelendi.

Şiilerin Dava Partisi\'nin iki numaralı ismi Cevad Maliki, başkent Bağdat\'ta düzenlediği basın toplantısında, kabinenin bugün açıklanabileceğini söyledi.

Pazarlıklara katılanlar, Ayad Allavi\'nin partisinden hiçbir ismin kabinede yer almayacağını belirtti. Allavi, dört bakanlık istiyordu.

Şii ıbrahim El Caferi başbakanlığındaki yeni Irak hükümetinin, yasalar gereği 7 mayısa kadar kurulması gerekiyor. Üç aydır devam eden pazarlıklar, Kerkük, peşmergeler ve Petrol Bakanlığı konusunda tıkanmıştı. Petrol Bakanı\'nın kim olacağı ise hala net değil.

ABD\'den \'yeni hükümeti kurun\' uyarısı
Bu arada, ABD DIşişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak\'taki siyasi çıkmaza son vermek için Şii ve Kürt politikacılardan biraraya gelmelerini istedi.

New York Times gazetesinin üst düzey bir dışişleri bakanlığı yetkilisine dayanarak verdiği habere göre, Rice geçtiğimiz cuma günü Irak\'ın yeni devlet başkanı Celal Talabani\'ye telefon etti ve \'mümkün olan en kısa sürede\' hükümetin kuruluşunun tamamlanmasını istedi.

Times, bunun yanı sıra Irak Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdülmehdi\'nin Beyaz Saray\'da Rice ve Cheney ile görüştüğünü ve kendisine, \'Beyaz Saray\'ın Irak\'ta hemen bir hükümetin kurulduğunu görmek istediğinin\' iletildiğini yazdı.

Washington\'ın şimdiye kadarki yaklaşımı, Iraklıların müdahale olmaksızın kendi hükümetlerini kurmalarının sağlanmasıydı. Ancak ABD\'li ve Iraklı yetkililer hükümetin kurulmasındaki gecikmeden giderek ülkedeki şiddeti sorumlu tutmaya başladılar. Irak\'ta seçimlerde en çok oyu alan Şiilerle Kürtler bir hükümet oluşturmaya çalışırken Sünniler kenara çekilmiş durumda.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.