Skip to main content
Submitted by Aso Zagrosi on 24 May 2013

Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç’ın Kurdgalname’sini okuduğumuz zaman dikkat çekici yanlarından biride Med İmparatorluğu hakkında yaptığı tespitlerdir.

Kurdgalname Heradot’un Medler hakkındaki tespitlerindeki mitolojik yanları bir kenara bırakmıştır. Bir çok halk son bir kaç yüzyıl içinde Heradot’un tarihinde kendilerine ilişkin gerçek ve efsanevi yanlarını ayrıştırırken, Kürd tarihçisi Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç bundan yaklaşık 400 yıl önce bu işe girişmesi bir devrimdir.

Medler’e ilişkin Kurdgalname’de anlatılanları yazarın kavramlarıyla özetlemeye çalışacağım.

Pişdadilerin Mir’i Girşasb’ın ölümünden sonra Med ve Pars ülkesi tam bir kaos içine yuvarlanıyor. Bu arada Med ve Pars aşiret reisleri, liderleri ve yaşlıları bir araya gelerek görüş alış verişinde bulunuyorlar. Bu görüşmeler neticesinde Med Kürd aşiretlerinin genel reisi olan Keyqubad Kurdi Med’ı Girşasb’ın yerine tahta getiriyorlar.

Bu şekilde Keyqubad M.Ö 853 yılında Med ve Pars ülkesinin başına geçti. O dönem Braxoyi Kürdleri, Kürdlerin cesur ve güçlü bir kolu olarak Kabul görüyordu. Mir Kikan, diğer büyük Kürd reisleri gibi , o da kendi aşiretinin yani Braxoyi Kürdlerin reisiydi. Mir Kikan, Braxoyi Kürd kabilelerinin 7 reisiyle birlikte her zaman Med Miri Keyqubad’ın yanında oldular, yardım ettiler ve salsanatının yerleştirilmesi için çabalandılar. Braxoyî reisleri şunlardı : Mir Goran Goranî, Mîr Zaxu Sarunî, Mîr Mîhran Xuzdarî, Mîr Mişkan Mişkanî, Mîr Armîl Armîlî, Mîr Bolan Bolanî û Mîr Lerzîn Girîşkanîydi ..

O dönem Turan’da hüküm süren Afrasyab kendisini Med ve Pars’da oluşan Pişdadilerin mirasçısı olarak gördüğünden dolayı, Keyqubad Kurdî Med’in başa geçmesinden rahatsız olmuş ve isyan bayrağını kaldırmıştı. Böylelikle Turan’ın Medlere karşı savaşı başladı. Mîr Keyqubad iktidara geldikten sonra , Afrasyab’a karşı savaşmak için harekete geçti. Hemen ilk savaşta Mîr Keyqubad Afrasyab’ı yendi ve Avrasyab barış istedi. Mîr Keyqubad, askerleriyle Belx’iden Med ülkesine döndü.
Bu savaşta tüm Kürd aşiret ve kabileleri Mîr Keyqubad’ı desteklediler. Keyqubad “Zerenge” vardıktan sonra Braxoyi Kürdlerine Turan ülkesine karşı, Adreqani, Mamli ve Kirmani Kürd liderlerine Mekran ülkesine saldırmaları için emir verdi. Kürdler bu alanları kılıç zoruyla ele geçirdiler.

Sözünü ettiğimiz liderler çeşitli vilayetleri ele geçirdikten sonra Keyqubad, Turan Mirliğini Mîr Kîkan Braxoyî’ye verdi, Mekran Mirliğini Mir Ayle Adregani’ye verdi.

Braxoyi ve Adregani Kürdleri Med salsanatının yıkılışına kadar bu alanlarda hüküm sürdüler.

Med Kürdleri tam 6 göbek Med ve Pars ‘da salsanatlarını sürdürdüler. İsimleri şöyle: Keyqubad, Keykawus, Tus(Keyxusro olarak da biliniyor) Feriburz, Kwaksar ve Azdiyak.....

Kurdgalname’de ayrıca her Med Mîr’i döneminde yaşıyan Braxoyî Kürdlerinin liderlerini veriyor.

Kurdgalname Keyqubad’ı ilk Med Mîr’i olarak ele alıyor. Keyqubad’ın hükümdarlığı sırasında yaşıyan onun çağdaşı olan Braxoyi Kürdlerinin reislerinin isimlerini şöyle açıklıyor: Mîr Kîkan Kîkanî, Mîr Goran Goranî, Mîr Zaxu Sarwanî, Mîr Mîhran Xuzdarî, Mîr Mişkan Mişkanî, Mîr Armîl Armîlî, Mîr Bolan Bolanî û Mîr Lerzîn Girîşkanî---

Kurdgalname’nin verdiği bilgilere göre Med Kralı Keyqubad Kurdî uzun yaşıyor ve bundan dolayı onun hükümdarlığı da uzun bir süreye yayılıyor. Keyqubad Kurdî’ nin hükümdarlığının son dönemlerinde Braxoyi Kürdlerinin reisleri değişiyor. Mîr Zurak Kîkanî, Mîr Kirecek Goranî, Mîr Selduz Sarwanî, Mîr Kîtun Xuzdarî, Mîr Mirdas Mişkanî, Mîr Mişkan Armîlî, Mîr Bacel Bolanî ve Mîr Tadî Girîşkanî Med Kralı Keyqubad Kurdi’nin hükümdarlığının son yıllarında yaşıyan Braxoyi Kürdlerinin liderleridir.

Med Kralı Keyqubad Kurdî’nin ölümünden sonra oğlu Keykawus Med İmparatorluğunun başına geçti. Mîr Keykawus hükümdarlığı sırasında yaşıyan Braxoyi Kürdlerinin reislerinin isimleri şöyleydi:

Mîr Uştab Kîkanî, Mîr Şadîn Goranî, Mîr Şagîn Sarwanî, Mîr Kaşk Xuzdarî, Mîr Kirecil Mişkanî, Mîr Xuman Armîlî, Mîr Puran Bolanî ve Mîr Zîdan Girîskanî Med Krali Mîr Keykawus’un çağdaşlarıydı. Mir Keykawus öldüğü zaman erkek çocuğu olmadığından dolayı Med Kürd aşiretleri Tus’u Med İmparatorluğunun başına getirdiler. Mîr Tus döneminde yaşıyan Braxoyi Kürdlerinin liderleri şunlardı: Mîr Zigrîn Kîkanî, Mîr Kaş Goranî, Mîr Sabul Sarwanî, Mîr Kiçan Xuzdarî, Mîr Gilbak Mişkanî, Mîr Kileçik Armîlî, Mîr Xuman Bolanî ve Mîr Broş Girîşkanî….

Mîr Tus’un ölümünden sonra oğlu Feriburz Med İmparatorluğunun tahtına geçti.

Mîr Ferîburz’un hükümdarlığı döneminde yaşıyan Braxoyî Kürdlerinin liderleri şunlardı: Mîr Zibar Kîkanî, Mîr Ramîn Goranî, Mîr Surçîn Sarwanî, Mîr Manur Xuzdarî, Mîr Turab Mişkanî, Mîr Kirmaç Armîlî, Mîr Kîtun Bolanî ve Mîr Paz Girîşkanî…..

Mîr Ferîburz, Asurîlerle yapılan bir savaşta öldürülüyor. Mîr Ferîburz’un ölümünden sonra Med Kürdlerin illeri gelenleri Kwaksar’ı Med devletinin başına Mir olarak getiriyorlar. Mîr Kwaksar döneminde yaşıyan Braxoyî Kürdlerinin liderleri şunlardı: Mîr Braxim Kîkanî, Mîr Buxaz Goranî, Mîr Manî Sarûnî, Mîr Gawir Xuzdarî, Mîr Manur Mişkanî, Mîr Guren Armîlî, Mîr Tirman Bolanî ve Mîr Tapîn Girîşmanî----

Mîr Kwaksar’ın ölümünden sonra oğlu Azdiyak Med İmparatorluğunun başına geçti. Mîr Azdiyak Med imparatorluğunun son Miriydi.
Mîr Azdiyak, yeteneksizliğinden dolayı iktidarını kaybetti.

Mîr Azdiyak döneminde yaşıyan Braxoyi reisleri şunlardı: Mîr Goran Kîkanî, Mîr Rasin Goranî, Mîr Şuhan Sarunî, Mîr Mîhran Xuzdarî, Mîr Beyker Mişkanî, Mîr Kusad Armîlî, Mîr Hakar Bolanî ve Mîr Xîzan Girîşkanî…

Medler 300 yıla yakın Med ve Fars ülkesini idare ettiler. Mîr Keyqubad salsanatın temelini attı, Mîr Keykawus, Mîr Tus, Mîr Ferîburz ve Mîr Kwaksar imparatorluğu genişletiler ve ülkenin büyüklüğünü doruğa çıkardılar. Fakat, Mir Azdiyak aile hükümdarlığının yıkılmasına sebep oldu. Mir Azdiyak kabiliyetli ve güçlü bir lider değildi, salsanatın işlerini gerektiği gibi yürütemiyordu. Ayrıca eğlenceye düşkün ve halka baskı yapmayı da bir eğlence haline getirmişti. Halk onun hükümdarlığı sırasında acı çekiyor ve onu sevmiyordu.

Med ve Fars Mirleri ve ileri gelenleri Azdiyak’tan kurtulmak amacıyla kendi aralarında çeşitli görüşmeler yapıyorlar.

Mir Azdiyak’ın erkek çocuğu yoktu. Med ve Fars ileri gelenleri Azdiyak’ı iktidardan uzaklaştırarak yerine Azdiyak’ın kızından olan torunu Kureş’i getirmek istiyorlardı. Kureş’in babası Haxamenşi, annesi Azdiyak’ın kızıydı.

Med devleti Kwaksar döneminde görkemliğinin doruğunda olmasına rağmen, onun yerine geçen oğlu Azdiyak sahip olduğu tüm iktidar ve zenginliklerin seviyesinde biri değildi. Bu arada ordu komutanlarıda Azdiyak’tan rahatsızlardı. Azdiyak’ın oğlu olmadığından dolayı Haxamenşi bir babadan olan Kureş tahta getirildi..

Devam edecek.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.