Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 21 November 2008

Nihayet ABD ile Irak arasinda guvenlik antlasmasinda uzlasmaya varildi. Irak parlamentosunda henuz onaylanmayan bu antlasmanin ne oldugu hakkinda bilgi vermek istiyorum.

Oncelikle masada iki antlasmanin oldugunu soylemek gerek. Ilki “askeri guclerin statusunu', askeri operasyonlarin nasil yapilacagini belirleyen SOFA ve digeri de Stratejik Antlasma Cercevesi diye cevirebilecegim, iki bagimsiz ulkenin birbirleriyle yapmis olduklari sosyal, politik ve ekonomik iliskileri iceren SFA.

SOFA'nin Irak'daki suresi Ocak 2009 da basliyor ve Aralik 2011'e kadar devam ediyor. Bu antlasmaya gore, Amerika 2009 yilinin ortasinda 18 eyaletdeki guvenligi Irak guclerine birakacak. SOFA'nin ilk taslaginda cekilme icin takvim verilmesine ragmen cekilme kosullara bagliydi ama Irak merkezi hukumetinin israriyla cekilme ’kosullara bakilmadan' gerceklestirilecek. Bu konuda Bush hukumetinin basindan beri bir takvime dahi karsi oldugunu dusunursek Amerika'nin antlasmanin saglanmasi icin oldukca odun verdigini goruyoruz. Yine SOFA'da Amerikan askerlerinin ve sivil personelinin gorev basinda olmadiklari zaman isleyecekleri suclarda Irak mahkemelerine yargilama yetkisi veriyor (ama Amerikan makamlarinca goz altinda tutulabilecekler) ki Amerika'da herkes buna karsi cikiyor. Diger elestirilen konu ise SOFA'da bazi askeri operasyonlarda bile Amerikan askerlerinin Irak hukumetinden izin almak zorunda birakilmasi. Bu iki konuda cok sert elestiriler getiriliyor Bush hukumetine. Kimileri SOFA'nin kongre tarafindan onaylanmasi gerektigini soylerken Bush hukumeti buna gerek olmadigini soyluyor.

SFA ile ise SOFA'da ele alinmayan konulari daha genis bir sekilde acikliyor. Irak'a iceriden ve disaridan gelebilecek saldirilar, tehlikeler de iste bu SFA'nin ele aldigi konular. Yine bilindigi kadariyla bu iki antlasmada ne kalici askeri ustlerin kurulmasini ongoruyor ne de kurulursa eger ne kadar askerin geride birakilacagini. Ama antlasmadaki bir cumle bunun yolunu acabilecek nitelikte o da “Irak hukumeti Irak guvenlik guclerini desteklemek ve egitimi gibi amaclar icin bazi ozel guclerin kalmasini Amerikan hukumetinden isteyebilir.“ Irak'in kendi hava sahasini koruyacak gucu olmadigina gore bana gore ABD bu gorevi ustlenebilir eger Irak hukumeti isterse. Iste Irak'da bazi kisiler buna karsi ve bu cumlenin Amerikanin uzun vadeli kalmasina neden olacagini soyluyorlar. Bu cumlenin hala goremedigimiz antlasmanin son versiyonunda da yer aldigini biliyoruz.

Benim su ana kadar en ilgimi ceken nokta, Maliki hukumetinin ve okudugum diger kaynaklarin cekilmenin ’kosulsuz ve sabit bir tarihde' gerceklestirilecegi olmasina ragmen, general Mullen'in hala ’cekilmenin bir cok faktore bagli olacagini' soylemesi. Yani gorunen o ki iki tarafin antlasmadan anladigi farkli farkli. Bu asamada benim en cok merak ettigim hangi guclerin cekilmesinden bahsediyor antlasma. Yani ingilizce olarak ortaya koyarsam antlasmanin cekilmesinin bahsettigi gucler hangisi ’combat troops' mu “all troops' mu? Ikisi arasindaki fark cok buyuk. Eger antlasma ’all troops' diyor ise, ABD'nin tamamen Irak'dan cekilecegini soyluyor demektir. Yok eger ’combat troops' diyor ise geride en az 60-80 bin askerin kalacagi anlamina geliyor. O yuzden de antlasmanin aciga cikmayan metni cok onemli.

Obama acikca fikir belirtmese de, onun tarafindan gelen aciklama uzlasilan antlasmaya olumlu yaklastigi ve son metni bekledikleri yonunde. Bana gore bu, Obama'nin secimde soz verdigi gibi 16 ay icinde cekilme yerine bu yeni takvime uyacagi anlamina geliyor.

Antlasmanin guney Kurdleri icin en onemli yani hic kuskusuz ABD askerinin Irak'da kalma suresi icinde Kerkuk ve diger ihtilafli bolgeler sorununun halledilmesi. Eger ABD gercekten sadece 3 yil kalacaksa Irak'da Kerkuk sorununun ertelenmesi soz konusu dahi olamaz.

Hanife

نەناسراو (not verified)

Fri, 11/21/2008 - 12:56

Değerli Hanife, Irak'in güce ihtiyacı var ve bu güç kendisinde yok. Irak kendisinde olmayanı dışardan sağlamaya kalkışacaktır. Şimdiden yeni hamiler bulma arayışı içinde. İlk etapta müracaat ettikleri İran ve Türkiye. Irak'ın komşusu bu iki devlet ile tehlikeli flörtü Irak'ın zaten zor temelinde sağlanmaya çalışılan birliğinde daha da derin çatlaklara yol açacaktır. Araplararası çatışmanın derinleşmesi öte yandan Irak'ın sabıkalı komşularıyla flörtü, Amerika'nın İran ve Türkiye'ye güvensizliği nedeniyle Amerika ile Irak araplarının pek de iyi olmayan ilişkilerini daha da olumsuz bir boyuta taşıyacaktır. Güney yönetiminin istikrarlı ve güvenli olması, diğer bir yandan Amerika ile ilişkilerinde ikircikli bir yol tutturmaktan kaçınarak dostane ilişkiler geliştirmeleri Güney'i sadece Irak içinde değil aynı zamanda tüm Ortadoğuda Amerika için güvenli bir müttefike dönüştürmüştür. Irak'ta asgariye inecek Amerikan varlığının zamanla Güney'de yoğunluk kazanması da mümkündür. Bu şimdilik kürtlerin aleyhine değil. Amerika Irak'ta salt askeri güç olarak bulunmuyor, siyasi irade olarakta bulunuyor. Çekilmesi halinde bu boşluğu dolduracak güçlendirilmiş bir otoritenin oluşturulması kaçınılmaz. Irak'ın tümünde merkezi bir otorite yada üniter bir aygıt oluşturmak Amerikan varlığına rağmen gerçekleştirilemediğine göre asker çekilmesinden bölgesel otoritelerden hangisinin güçlenerek çıkacağı bana göre oldukça berrak. Esasen çekilme her yanıyla kürtlerin lehine olacaktır. Hürmetlerimle.

Sn. Fani, Aslinda benim deginmedigim (deginmek icin son antlasma metninin aciga cikmasini bekliyorum) bir konuya parmak basmissiniz. Burada antlasmaya getirilen iki elestiri daha var. Ilki bu antlasmayla Irak'da Kurdler disindaki gruplar arasindaki uyumun bozulacagi ve aralarindaki catismalarin artacagi. Sunniler kendi aralarinda ve Siiler kendi aralarinda bolunduler bile zaten. Iste herkes bu bolunmenin bu antlasmayla daha da derinlesecegini belirtiyor ki bu bizim icin bir avantaj. Ikinci nokta ise bu antlasmanin 'vague' bir dille yazilmasindan oturu (yani ustu kapali net degil) Irak ile ABD arasindaki antlasmazliklarin derinleseceginden endise ediliyor. Ustu kapali yazilan bir antlasmadan dolayisiyla herkes farkli farkli anlamlar cikaracagindan bu catismanin olma olasiligi da oldukca yuksek ki bu da bizim icin bir baska avantaj. Yukaridaki her iki kosulda da guney Kurdlerin onemi daha da artacaktir. Ustelik Maliki hukumetinin cok keskin hatlarla ABD'nin cikmasinin istemesinin ardinda Iran'in oldugu gercegini de herkes biliyor. Bush hukumeti su anda Obama hukumetine birakmadan bir antlasma metni uzerinde antlasmak icin odunler verilmis gozukuyor ama eger denildigi gibi antlasma metni gercekten 'vague' bir dille yazilmissa arkasinda ABD'nin baska niyetleri oldugunu dusunmek gerek. Sonucta Amerikalilar mutlaka karsi tarafin ana dilinin Ingilizce olmamasinin avantajini kullaniyor diye dusunmek gerek bence. Daha ileri ki bir asamada cekilmenin Kurdlerin lehine olabilecegini dusunmeye baslayabilirim ama oncelikle Kerkuk meselesinin halledilmesi lazim. Kerkuk sorunu halledilirken ABD'nin caydiriciligina ihtiyacimiz var. Sevgiler, Hanife

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.