Skip to main content

Iki Evlilik üzerine

Eskiden beri toplumumuzda cok eslilik olayi vardir... Daha dogrusu erkeklerimiz ayni anda bir cok kadini kendisine es olarak alabilmektedir.. Bu olay toplumuzun belirli kesimleri icinde cok dogal bir gelismemis gibi algilanabilmektedir..

Bu cagdisi zihniyet, kadinlarin insan olarak toplum icinde ikinci yada daha asagi bir varlik olarak muamele görmesinin bir sonucudur.

Burada kadinlarin, ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal yasamin disina itilmesinin büyük bir rollü vardir..

Islam dinin Kürdistana girisi ve Arap kültürünün dinsel bir boyut alarak toplumumuzu etkilenmesinin de tayin edici payi vardir..

Kürdistan gibi ulusal sorunun hâlâ cözülmedigi ve sömürgecilere karsi mücadelenin en esas halka oldugu bir ortamda, Kürd kadini pratik olarak tüm zorluklari omuzlamasina ragmen hâlâ patriarkal mantiginin hükmü altindadir..

Güney Kürdistanda kadinlara iliskin bir dizi reformlar yapilmasina ragmen, hâlâ bu aci gercek yasaniyor..

Hemde en üst düzeyde..

Kürdler ve Araplar meselesi ve siyasal duruslari bir cok yabanci ve yerli gözlemci tarafindan tartisilirken, birincileri laiklik yanlisi ve ikincileri ise seriatci diye degerlendiriliyor.

Bu tespit belirli ölcülerde dogrudur.. Irak icin devamli Anayasa’nin niteligine iliskin tartismalar yapildigi bu ortamda Kürd yöneticilerinin omuzlarina büyük yük düsüyor...

Cok eslilik gibi tarihsel bir yaraya dester atabilmek icin, karar mekanizmalarinin omuzlarina cok büyük görevler düsmektedir.

Kürdistan yöneticileri ve bakanlarinin kadina ve kadin sorununa yada erkek sorununa iliskin yaklasimlari toplumumuz icin örnek teskil etmelidir.

Araplar ve Kürdler arasindaki kirmizi hatlardan biride gelecek Kürdistan ve Irak’ta kadinlari sahip olacaklari pozisyondur..

Ama görünen odur ki, Kürd kadrosu icinde Araplara özenen ve cok esliligi savunan kadrolarimizda vardir.

Bu kadrolardan biri hâlâ Irak Hükümetinde Bakan olan, egitimli bir Kürd kadini olan Nesrin Berwarî dir. Berwarî gecen yil bir Arap Seyhi olan eski Irak Devlet baskani Yaweri’ye 3.es olarak gitti...

Kürdistan Bölgesi Pesmerge Bakani Hamid Efendi, Edebiyat Fakultesinin ingilizce bölümünü bitiren Awat Maruf 5. ci es olarak aliyor..

Bu tip Kürd bakanlari nasil Kürdlere örnek olabilirler ve nasil Kürdlerle Araplar arasina fark koyabilirler?

Bu tip kadrolar, halkimizin gelisimi önünde cok kötü örnek teskil ediyorlar..

Demek ki, egitimde, ekonomik bagimsizlikta tek basina yetmiyor.. Yoksa bu kadrolarin bu yönde sorunlari yoktur..

Kürd toplumunun bir kültürel devrime ihtiyaci vardir. Var olan aliskanlari ortadan kaldiracak bir egitim ve yasal tedbirler sarttir....

Awat ve Nesrin okumus Kürd kadinlari olarak, 3.cü veya 5.ci kadin olarak gitseler vay okumamis kadinlarin basina?
Toplumuzda egitim görmeyen ve cok evliligi distalayan o kadar bölgemiz varki... onlara haksizlik etmeyelim...

Sonuc olarak Kürd toplumu yöneticilerini mercek altina almalidir..

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.