Skip to main content

Kuzey Kurdistan ve Türkiyedeki Ilticacilardan Dayanişma Çagrisi

Kurdistan`in Van sehri ile Türkiye`in Eskisehir kentinde Aclik girevine giren 15 Dogu Kurdistanli ilticacilarin Aclik grevi 22. gününde. Aclik grevinde bulunan Dogu Kurdistanlilarin amaclari Türkiye ve Kuzey Kurdistan`da bulunan 1200 Dogu Kurdistanli Ilticacilarin icinde bulundugu olumsuz kosullara dikkat cekip sorunlarina bir cözüm bulunmasidir.

Mirlesmis Milletler Yüksek Ilticacilar Komiserliginin ( UNHCR ) ilgisizliginden dolayi Dogu Kurdistanli ilticacilarin durumlari gün gittikce kötülesmeye dogru gidiyor. UNHCR`nin bu ilgisizliginden dolayi, bu durumu protesto etmek ve kamuoyunun sorunlarina dikkat cekmek icin aclik grevine giden Dogu Kurdistanli Mültecilerin saglik durumundan endise ediliyor.

Sömürgeci Iran Devletinin baskilarindan dolayi Kurdistani terk etmek durumunda kalan Dogu Kurdistanlilara UNHCR tarafindan 3 aydan beri düzensiz olak verilen para yardimini kesti. Hastalara verilen ilac ve yapilan saglik kontrolleri sorunlari cözülmemekte, UNHCR yetkillilerine ulsamak icin verilen Telefon cagrilara cevap vermemektedir.

Diger yanda bir dönemdir Türkiye`de bulunan Dogu Kurdistanlilarin sinirdisi edilecegi söylentileri son dönemde hizlanmis bulunmaktadir. Dogu Kurdistanli Mültecilerle dayanisma komitesi yaptigi bir cagrida Bütün Kurdistanlilara ve uluslararasi kamuoyuna seslenerek, Türkiyedeki ilticacilarla dayanisma icersinde bulunmalari ve sorunlarinin cözümü icin yardimci olmalarini istedi.

Edinilen bilgilere göre Dogu Kurdistanli mültecilerle dayanisma komitesi 1. 7. 2005 tarihinde Isvicrenin Cenevre sehrinde bulunan BM`ler Yüksek ilticacilar yüksek komiserligi binasi önünde dayanisma gösterisi düzenleyecekler. Türkiyedeki Dogu Kurdistan ilticacilarla dayanisma komitesi Cenevrede yapilacak gösteriye katilim icin dayanismaya cagirmaktadir. Komite ayrica Avrupa, America ve Kanada`da ayni amacla cesitli gösteriler düzenleyecekler.

Isvicre`nin Cenere kentinde protesto yürüyüsü düzenleyecek olan komitenintalepleri su sekilde siralanmaktadir:

1-) 1951 Cenevre Yüksek ilticacilar yasasinin ugulanmasi.

2-) Turkiyede bulunan bütün ilticacilarin 3. bir ülkeye nakledilip UNCHR ilticilari olarak kabul edilmesi.

3-Türkiye ve UNHCR isbirligi ile Dogu Kurdistanli Ilticacilara uygulanan 5683. terörizmle ilgili maddenin degistirilmesi.

Peyamner + Pukmedia
Cev: Goran Koçgirî

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.