Skip to main content

Bagdat ve Bruksel ziyaretleri

Kürdistan Baskani Kek Mesud’un Bagdat ve Kürdistan Parlamentosu Baskani Adnan Mufti baskanligindaki Kürdistan delegasyonunun Bruksel ziyareti son bir hafta icinde gerceklesti....

Bu olay, Kürdler ve Kürdistan ulusal kurtulus hareketi icin bir dizi yenilikleri bagrinda barindiriyor.

Son bir hafta icinde gerceklesen bu iki ziyaretin ortak özelligi: Kürd halkinin sectigi mesru temsilcileri olarak gördügü kadrolarca gerceklesti..

Daha da acik bir sekilde ifade etmek gerekirse, Kürdistan Parlamentosunun oy birligiyle sectigi Kürdistan Baskani kek Mesud, Merkezi Irak Hükümetiyle Kürdistana iliskin sorunlara cözüm getirmek icin Bagdat’ta giderken; Kürdistan halkinin oylariyla secilen ulusal ve uluslararasi mesrulugu olan Kürdistan Parlamentosu Baskani sayin Adnan mufti uluslararasi bir toplantida Kürdistani temsil etmekteydi..

Iki girisimde siyasal ve diplomatik amacli olup, Kürdistan tarihinin ilkleri arasinda daha simdiden yerlerini aldilar...

Ilk olarak Kek Mesud’un Bagdat’ta yapmis oldugu ziyaret ve görüsmelere iliskin bir kac sey söylemek istiyorum...

Bilindigi gibi son dönemlerde Kürdler ve Araplar arasindaki iliskilerde bir cok alanda gerilmeler oldu...

Siiler, Kürdlerle yaptiklari antlasmalari ve verdikleri sözleri tatbik etmiyorlar.. yada bu konuda ciddi adimlar atmak niyetinde degiller.

Kürdlerin tüm temel istemlerini iceren konularda Araplar ve Kürdler ayni dil ve yaklasima sahip degiller..

Irak basbakani Ibrahim El Caferi’nin iktidara geldigi bu son iki ay icinde gelistirtigi politikalar ve sergiledigi tutumlar tam anti Kürd bazindadir..
Caferi’nin yemin metnindeki „demokratik ve federal Irak“ kavramlarini ortadan kaldirmasi, Kerkük’teki 2500 Kürd polisinin bölgeyi terketmesini istemesi, Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Baskaninin secimlerine iliskin törenlere katilmamasi, Kerkük ilgili komisyonun harekette gecmesi icin hic bir caba icine girmemesi verilecek bir dizi örnegin sadece bir kacidir. Bunlarda yetmiyormus gibi Kürdistan Parlamentosunun acilisina gitmeyisini „Kürdistan üzerine“yapilmasina baglamasi ve Kek Mesud’un Baskanlik törenine gitmeyisini „Kürdistan bayragina ve eski Irak Bayragina“ baglamasi daha da kaygi vereciydi...

Baas rejiminin kanli bayragini kendisine sembol olarak secen Caferi ve gibilerine Kek Mesud’un güzel bir sözü var: „Baas rejiminin bayragini tasiyanlar Saddam’in resminide yaninda tasisinlar“. Cünkü biri digerisiz gitmiyor...

Kürdistan ve Irak Arabistani arasinda gerilen bu iliskileri yumusatmak, Kürdistan Hükümeti ve Araplar arasinda kurulacak iliskiler meselesini netlestirmek daha önceden bir cok ulusal ve uluslararasi ilgili cevrenin gündemindeydi.. Kofi Annan’in özel temsilcisi Esref Gazi’de daha önce yaptigi bir konusmasinda bu konulari cözümünü kolaylastirmak icin „yardimci olabileceklerini“ söylemisti...

Kek Mesud Barzani Kürdistan Baskani secildikten sonra ilk ziyaretini Bagdat’ta yapti.. Bir hafta boyunca Kürdistan Baskani olarak Kek Mesud, Federal Irak Cumhurbaskani Mam Celal, Irak Basbakani, Parlamento Baskani, Bakanlarla, Parlamenterlerle, asiret reisleriyle, El Dawa ve Irak Islam Devriminin Yüksek Meclisiyle, bastan ABD ve Ingiltere olmak üzere dünyanin bir cok Büyük Elcisiyle ayri ayri görüsmeler yapti ve Kürdistan halkinin vaz gecilmez istemlerini aktardi..

Irak Parlamentosunun cagrisi üzerine Kek mesud Parlamentoda Kürdistan halkinin istemlerini ve beklentilerini cok acik ve saga sola cekmeden aktardi.. Parlamento önünde yaptigi konusmada Kek Mesud, federal, demokratik bir Irak’in altini cizdi.... Kerkük ve diger araplastirilmis Kürdistan bölgelerinin gelecegine iliskin 58.ci maddenin en kisa zamanda tatbik edilmesini, Kürdistan ve Merkezi Hükümetin yetki ve iliskileri, devamli Anayasanin icerigine iliskin Kürdlerin olmazsa olmazlarini ortaya koydu...

Daha sonra Mam Celal’in Irak Cumhurbaskani sifatiyla Kürdistan Baskani Kek Mesud’un serefine verdigi yemekte yukarida isimlerinden söz ettigim tüm cevreler davet edildi...

Yine Mam Celal, Irak Genel Kurmay Baskani Babekir ve Dr. Roj gibi yetkililer Kek Mesud’a Havalanina kadar eslik edip Kürdistana gönderdiler.

Kürdlerin bu basarisi Kürd gücleri arasinda saglanan birlikte kaynaklaniyor. Mam Celal’in Irak’a Cumhurbaskani olmasi „Kek Mesud’un sayesinde“ olmussa; Kek Mesud’un Kürdistan’a Baskan olmasi da „Mam Celal’in sayesinde“ olmustur...

Yani kisacasi ortaya konulan tablo umut vericidir.. Gecmiste YNK ve KDP arasinda yasanan catismalari bahane edip bu iki partiyi ve Kürdlerin bagimsizlik istemlerini elestirenlere, iki yil Amerikan askerlerinin Kürdistan komutanligini yapan general Harry Shot Kürdlerin istemlerini savunarak „ amerikada ic savas oldu .. Kürdlerde tarihlerinde ders aldilar“ diye cevap veriyor.. Umut ederim ki tarih Harry Shot gibi Kürd dostlarini hakli cikarir.

Ikinci büyük gelisme, ABD ve AB tarafindan organize edilen Irak’a iliskin Uluslararasi Bruksel Konferansina 85 ülkenin yetkilileri ve bir cok uluslararasi örgüt katildi.

Federal Irak delegasyonuna Kürdistan Parlamentosu baskani Adnan Mufti baskanliginda Kürdistani temsil eden bir heyette katilmisti... 40 kisiden olusan Irak delegasyonunda Kürdistan gercekligi göz önüne alinmis Kürdistan temsilcileride resmi olarak davet edilmisti.

Böyle capli ve uluslararasi tüm güclerin hazir bulundugu bir konferansa Kürdistan halkinin sectigi gercek temsilcilerinin Kürdistan adina katilimi, Kürdistan tarihinde yasanan bir ilk gelismedir..

Bu konferansta Kürdistan temsilcileri bir yandan, Kürdistan halkinin siyasi taleplerini konferansa katilan cevrelere aktarmaya calisirken; diger yandan cesitli cevrelerle diplomatik iliskiler yakalamaya ve cesitli parlamentolarla ikili iliskilerin yollarini acmaya calisti..

Sonuc olarak bu konferans Irak’a yapilacak yardimlar icindi... Bugün Kürdistan, Irak’in en güvenlikli alanidir.. Ekonomik yatirimlar icin ise en uygun alandir..

Kürdistan delegasyonun böyle bir konferansta hazir bulunmasi, Kürdistan gercekligini anlatmasi Kürdler ve Kürd davasi icin bir kazanimdir..

Daha fazla uzatmadan, Kek Mesud’un Kürdistan Baskani olarak Bagdat’ta yürütügü etkinler ve Adnan Mufti’nin Kürdistan Parlamentosu Baskani olarak Bruksel görüsmeleri önemli gelismelerdir ve Kürdistan tarihinin degerli baslangic noktalaridirlar.
23.06.05

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.