Kürtlerde Diplomasi eksikligi
Kürt halki artik zeferden zafere kosuyor. Kürt halkinin ufku genisleyerek tüm Dünya`ya açildi. Bu ufkun penceresi, Sömürgeci islami barbarliga karsi verdigi direnisle tüm Dünya halkinin güvenini ve yardimini sagladi. Bagimsizlik yolunda büyük mesafe aldi. Ancak bagimsizlik yolundaki büyük mesafeye ragmen, bagimsizlik temeli için taslarin yerli yerine otultuldugu söylenemez. Bunun için genis bir diplomasi gerekiyor. Kürtler kendi durumlarini tüm Dünya`ya anlatmalidirlar. Yani kisacasi disadaki propoganda çok önemlidir. Disarda sürekli propoganya yapilmali ve diplomasi trafigine hiz verilmelidir. Kürt halkinin bu eksikligi her dönem yenilgilerinin (temeli olmasada bile) bir sebebi olmustur. Dis politikada Kürdistan`in bagimsizligini barisçil yöntemlerle kabullendirmek için, bu yolda atilacak bir adimin temellini simdiden hazirlamak gerekiyor.
Kürtlerin güç kazanimlarini yok etmek için sömürgecilerin beslemesi olan barbak Dais ile savas uzun sürecektik. Savas uzun sürecek diye bagimsizlik konusunu rafa kaldirmak zararlidir. Savas içersinde bagimsizlik konusunu, diplomasi yoluyla Dünya ülkelerine anlatmak ve ikna etmek için Kürtler, resmi ve gayri resmi tüm olanaklari kullanmalidirlar. Kürt halki, terörizme karsi olan basarisini ayni zamanda bagimsizlik için bir firsat olarak kullanamalidir. Kürdistan`in dört parçasinda Kürt halki, Sengal ve Kobani için seferber oldu. Bu tür dayanisma girisimleri, Kürtlerin „Brakuji“ savasini bir yana birakarak birlikte hareket etme olanagi doguruyor. Su ispatlanmistirki, Kürt halkinin dirençligi ve cesurlugu beraber hareket etmede somut bulursa, yenemeyecegi sömürgeci güç yoktur. Kürdistan`daki asiret kültürü, sömürgeci devletlerle iliskiler, Ranttan pay alma, Islamiyetin Kürtleri (bütün Müslümanlar kardestir aldatmasi) parçalamasi v.s Kürtlerin birligini engeleyen önemli etkenlerdir. Ancak cahil DAIS`in yaratigi birlik olanaklarini, Kürtler yillarca basaramadilar.
Buna ragmen Kürdistan`da islamci barbarlarin taban tutma tehlikesi vardir. Eger ideolojik bir mücadele verilmese, askeri basarilar uzun sürmeyecektir. Siyasi ve askeri kazanimlari korumanin baska bir yolu diplomasidir. Ancak bu diplomasinin temel yönü sömürgeci devletler degil, bati devletleri olmalidir. Sömürgeci devletler hiçbir zaman bagimsiz Kürdistan`da yana olmayacaklardir. Kürtler Bati`yi ikna etmelidirler.
Kürtler dört parçada kendi içindeki iç çeliskiler (toplumsal çeliskiler degil) bir yana birakarak demokrasi ve hukuku uygulamazlarsa, birlik sorununa bir çözüm getiremezler. Kendi iç sorunlarini çözmeyen ve birlikte hareket etmeyen bir ulusun yapacagi diplomasinin fazla ciddiye alinacagini sanmak safliktir.
15.02.2015