Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 19 January 2011

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını desteklediklerini söyledi. Papuyas, 'iki halkı da aynı barbarların katlettiğini' söyledi.

'Ermenileri ve<br />
Rumları aynı barbarlar katletti'http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/01/19/fft5_mf645464.Jpeg" />

ATİNA - Resmi ziyaret amacıyla Atina'da bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan onuruna bir akşam yemeği veren Papulyas, iki ülke arasındaki tarihi bağlar bulunduğunu belirterek, "Yunanistan ile Ermenistan'ı güçlü ve tarihi, dostane ilişkiler birbirine bağlamaktadır. Bugün de gerek Yunanistan'daki faal Ermeni toplumu, gerekse Ermenistan'ın tarihi Yunan toplumu, iki halk arasında bağlayıcı halkadırlar" diye konuştu.

"20. yüzyılda milletlerimiz acı veren koşullara maruz kaldılar" diyen Papulyas, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ile Pontus Rumları ile ilgili Yunan iddialarını unutmayacaklarını söyledi. Papulyas, "Yunanistan'ın, kovalanan Ermeniler'e iltica sağlayan az sayıdaki ülkeden birisi olmasından gurur duyuyoruz. Ülkelerimiz doğal müttefiktirler ve stratejik ilişkilerimizi her alanda derinleştirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değinen Papulyas, Yunanistan'ın iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesindeki gidişatı büyük bir ilgi ile izlediğini belirtti.

"İlişkilerin iyileşmesi, sınırların açılması ile Türkiye'nin politikasının güvenilirliği sınanmaktadır" ifadesini kullanan Yunanistan Cumhurbaşkanı, “AB'ye üye olmak isteyen bir ülkenin, komşu ülkenin sınırlarını kapatıp, ambargo koşulları yaratarak ekonomiyi soluksuz bırakmasının kabul edilemez olduğu" düşüncesini dile getirdi.
Kıbrıs konusundaki Yunan ve Rum iddialarını yineleyen Papulyas, "bu konunun, AB-Türkiye ilişkilerinde de önemli engel teşkil ettiğini” savundu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesinin çözümünün, kalıcı, işler ve Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde olması, AB müktesabatı ile tam uyum içinde olup, insan haklarına saygı ile Ada'dan tüm yabancı askerlerin çekilmesini öngörmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum yönetiminin bölgede istikrar unsuru olduğunu ve tüm göstergelerin bölgede enerji alanında önemli rol oynayacağı yönünde olduğunu ileri süren Papulyas, Kıbrıs Rum yönetiminin "kendi münhasır ekonomik bölgesini ilan edip, komşu ülkeler ile sınır belirleyici anlaşmalar imzalamasının kendi hakları çerçevesinde olduğunu ve jeopolitik konumunu güçlendirmekte olduğunu" savundu.

Kafkaslar'daki gelişmelere de atıfta bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı, "AB'nin Kaskas bölgesine büyük önem verdiğini ve bu çerçevede, Atina'nın, AB ile tarihi Avrupai kültürel köklere sahip, Avrupalı Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesini desteklediğini" belirtti.

Papulyas, Yunanistan'ın Kafkas bölgesi ile çok eskiye dayanan tarihi bağları bulunduğunu, bölgede, güvenlik ve istikrar koşullarının sağlanmasını desteklediğini, bunun, bölgedeki işbirliği ile ekonomik refaha yolu açacağına inanıldığını ifade etti.

Yunanistan'ın, dış politikasında anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözülmesinin ölçüt olarak alındığını belirten Papulyas, aynı durumun Yukarı Karabağ sorunu için de geçerli olduğuna inanıldığını söyledi.

Papulyas, bu konudaki sorunun en uygun çözümünün, AGİT'in Minsk grubu çerçevesinde olacağına inandığını belirterek, en kısa zamanda istenen çözümün bulunmasını dilediklerini kaydetti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı, Atina ile Erivan'ın görüşmelerdeki mükemmel ortamı, işbirliğinin derinleştirilmesi ve desteklenmesi yönünde değerlendirileceğinden emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Sarkisyan ile dün öğle saatlerinde biraraya gelen Papulyas, "iki ülkenin tarihi derinliği olan ilişkilere sahip oldukları değerlendirmesinde bulunmuş ve aralarında kanbağı ilişkisi olduğunu" vurgulamıştı.

Atina Haber Ajansı'nın haberine göre Papulyas, “Yunanistan ile Ermenistan'ın büyük acılar çekmiş halklarının olağanüstü barbarlıklara maruz kaldıkları ve aynı barbar tarafından katledildikleri” iddialarını da dile getirmişti. (aa)

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.