Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 18 March 2010

Halepce katliami bir cok boyutlu olarak irdelenmelidir. Hic bir gerekce katliamlara bahane olamaz tespitinden sonra sorunu farkli yönleriyle tartismakta fayda vardir.

Katliamin yasandigi yillarda Iran Irak savasi devam ederken bu savasta Dogu ve Guney Kurdlerinin her iki sömurgeci devlettle olan iliskileri ve daha sonrada Kuzey Kurdlerinin ayni sömurgeci guclerle icine girdikleri iliskiler aciga cikartilmalidir.

Yakin tarihimizde Halepce nasilki insanligin yuz karasiysa bir diger yandanda Kurd uluslasmasinda atesleyici baruttur. Bir katliamin aciga cikartilmasi sadece medya´ya dusen resimlerle mumkun olmadigi gibi suc ve kusur,statejik yanlislar hepsi beraber irdelendigi zaman dogruya bulmak mumkundur.

Halepce katliaminin hazirlanmasinda Guney Kurdlerinin Iran ille olan askeri ittifaklari basli basina irdelenmesi ve mahkum edilmesi gerekli olan seylerden biridir. Söz konusu dönemde Guney Kurdleri bir cok alanda Iran askerlerine önculuk yaparak Kurdistanin iskalinde el degisimi sagladiklari unutulmamalidir.

Saddam yönetiminin kimyasal silah kullandigi biliniyordu. Irakin guneyindeki cephelerde Irana karsi defalarca kimyasal silah kullanmasina ragmen Kurdistan da Iranin Kurdlerin önculugunde cephe acmasi ayni seylerin Kurdistanda da tekrarlanacagi anlamina geliyordu. Bu bilinmesine ragmen Haci Umran dan Guney Kurdistana cephe acilmasi Kurdlerin tarihsel olarak en buyuk yanlislarindan biridir.

Kurd silahli mucadelesinde kötu bir gelenek olarak sömurgeci devletlerden birine dayanarak bir digerine karsi yurutulen savaslarda Halepce bir ilk degildir. Kurd hareketinin statejik olarak her zaman yapmis oldugu bu yanlis dun sorgulanmadigi gibi bugunde sorgulanmiyor. Kurd silahli mucadele tarihinin bu kara sayfasi Kurdler acisindan ivedilikle bilince cikartilip red edilmesi gerekli olan bir anlayis oludugu ilan edilmelidir.

Halepce Katliami yapildigi gunden bir kac gun sonra Kurd sorunu Dunya gundemindeydi. O surecte Avrupada bulunan butun Kurdistanlilarin Avrupanin butun alanlarinda gösterdikleri duyarlilik gerekse icine girdikleri eylemlilik ve konuyu hayatin her alanina tasima konusundaki ugraslari bu konuda iyi bir yolun alinmasina vesile olmustu.

15 Mart 1988 de Dunya´nin Kurd sorunu karsisindaki tavriyla 20 Mart 1988 deki tavri ayni sey olmadigi gibi Kurdler acisindan artik dunya da eski dunya degildir. Kurd sorunun Dunya gundemine oturmasi ve Kurdun uluslasma sorununda cok önemli katkilar sunan bir katliam Kurdu sukuta ugratma yerine dunyanin merkezine oturtuyordu. Halepce de bes binin uzerinde Kurd olamaktan baska hic bir gunahi olmayan bu Kurdler kizgin gunesle toprak arasinda birer birer can verirken,o kutsal canlariyla Kurdistana can verdiler.

Halepce sehidlerini anmak,onlarin canlariyla yeseren Kurdistani sömurgeci iliski aglarindan korumakla es anlamilidir.

Halepce konusunda gerek BM gerekse bir cok dunya devletleri iki yuzlu davranmislar ve davranmaya devam ediyorlar. Bu iki yuzlu davranis Kurd cevreleri tarfindadnda sessiz kalinarak guclendiriliyor. Hirosima-Nagazaki neyse Halepcede odur. 1914 neyse Halepce odur. Toplu yahudi katliamlari neyse Halepce odur. Peki neden bu iki yuzluluk????.

Esikten besige,beyinden rahime,kusu kurdu, uzerinde yasayan her canliyi katl edenler sizlere inat orda her canli yeniden,yeniden yeserirken katl edilenleri anmak onlarin vesile oldugu degerleri korumakla mumkundur.

Sevgi ve saygilar.

Anonymous (not verified)

Thu, 03/18/2010 - 18:18

Di 22.Salvegera Karesata Kîmyabarankirina Helebceyê de 16ê vê mehê di merasîmekê de li hola Parlamentoya Federala Kenedayê de yada karesata 16'ê Adarê hate kirin. Roja sêşemê jî Parlamentoya Federala Kenedayê ya li Otovayê, bi amadebûna parlamenter û gelek kurdistaniyan,nûnerên rêxistin û partiyên kurdî rûniştinek saz kir. Destpêka rûniştinê de endamê parlamentoya Kenedayê Cîm Kircyanîs derbarê Karesata Helebceyê de gotarek pêşkêş kir û tê de got:“ Îro rojeke girîng e, em ji parlamentoya Kenedayê ji cîhanê re radigihînin ku 22 sal berê rejîma Sedam bi destê Elî Kîmyawî û bi çekên kîmyawî li Helebceyê, li dijî neteweyê kurd û mirovayetiyê tawaneke mezin pêk anî û di nava çend deqîqeyan e hezaran welatiyên medenî kuştin. Min bi xwe jî serdana Helebceyê kir û li monomênta Helebceyê min soza wê çendê da xelkê bajarê Helebceyê ku ezê tawanê Helebceyê bigihînim parlamentoya Kenedayê û bi cîhanê bidim nasandin ku ew tawan li dijî mirovayetiyê hatiye pêkanîn û divê wek jenosîd bê naskirin. “ Paşan serokê parlamentoya Kenedayê li ser pêşniyara Kircyanîs, dosyeya Helebceyê xiste dengdayînê û bi hemû dengên parlamenteran biryar hate dayîn, tawana Helebceyê wek tawanê li dijî mirovayetiyê bê tomarkirin. Heman roj parlamentoya federal ya Kenedayê di rûniştina duyê de derbarê Karesata Helebceyê de bi amadebûna Kircyanîs û nûnerên kurd, konferansek saz kir. Kircyanîs di gotara xwe de spasî her çar partiyên nav parlamentoya Kenedayê kir û got:“ Biryara parlamentoya Kenedayê serkeftineke mezin a gelê kurd e.“ Pukmedia

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.