[img]http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/08/29/fft5_mf237934.Jpeg[/img]
[img]http://i.radikal.com.tr/RY12li510x340/2009/08/29/fft28_mf237940.Jpeg[/i…]
[b]'Mahkemede de Kürtçe konuşacağım'[/b]
[i]29/08/2009[/i]
Diyarbakır'da Sur Belediyesinin desteğiyle evlerinin bir odasını sınıfa çevirip, çocuklara Kürtçe ders verdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan 10 yaşındaki Medya Örmek'e, Sur Belediye Başkanı DTP'li Abdullah Demirbaş ile Kurdi-Der üyeleri destek ziyaretinde bulundu.
Türkçe bilmediğini öne süren Örmek, “Türkçe bilmiyorum ve konuşmayacağım. Mahkemeye çağırırlarsa da orada da yine Kürtçe konuşacağım“ dedi. Başkan Demirbaş, yasakları çiğnemek için projeyi başlattıklarını söyledi.
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Belediyesi'nin, ’Her geceye bir masal ve her evi bir eğitim yerine dönüştürme' projesi kapsamında, evinin bir odasını sınıfa çevirerek 1 yıl boyunca 10 küçük çocuğa Kürtçe ders verip daha sonra çocuklara karne dağıtan 10 yaşındaki Medya Örmek hakkında Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Savcılık konuyla ilgili Sur Belediye Başkanı DTP'li Abdullah Demirbaş'ında ifadesini aldı.
Soruşturmanın ardından bugün merkezi Diyarbakır'da bulunan Kürt Dilini Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der) üyeleri, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ı ziyaret edip, kendisine ve Medya Örmek'e destek verdiler. Başkan Demirbaş, bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu proje aslında yaklaşık 3.5 yıl önce düşünüldü. Ancak görevden alınmadan önce biz kentlik bilincini geliştirmek adına aile içi iletişimi, etkileşimi artırmak adına, ama aynı zamanda dilimiz, kültürümüzü değerlerimiz öğrenmek adına bir proje oluşturmuştuk. Ve her geceye bir masal, her evi okula dönüştürme projesiydi. Bu çağrımızı yaptığımızda bu çağrımıza uyan bir çok insan gibi medya da buna uydu ve evini okula dönüştürdü“ dedi.
YASAKLARI ÇİĞNEMEK İÇİN BU PROJEYİ BAŞLATTIK
Evlerin eğitim kurumuna çevrilmesi projesine devam edeceklerini belirten Başkan Demirbaş, şöyle dedi:
“Bizde belediye olarak manen, birey olarak da maddi, manevi anlamda destek sunduk. Ve sunmaya da devam edeceğiz. Çünkü mevcut sistemin yetiştirmek istediği insan tipi boyun eğen, herşeyi kabul eden bir anlayıştır. Daha doğrusu tek dilci, tek dili öğrenen, tek kültürü öğrenen insan. Dolayısıyla dillerimiz ve kültürlerimizin öğrenilmesi yasaklanmıştır. Biz de bu yasakları çiğnemek adına evlerimiz bir eğitim kurumuna, atelyelere dönüştürerek bu projeye başlattık. Bundan sonrada buna devam edeceğiz. Bu böyle biline. Hiç bir güç değerlerimiz, dilimizi, kültürümüzü, yurttaş olma bilincimizi engelleyemeyecektir. Çünkü biz haklıyız, hukukluyuz, meşruyuz. Belediyelerinde böyle bir görevi vardır. Ve belediye olarak da bu görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Bugünden itibaren ve aynı zamanda kurumlarımızla ortak işbirliği yaparak bunu yapacağız. Kürtçe, Ermenice, Süryanice yapacağız gerekirse. Çünkü bu coğrafyada yaşayan tüm halkların dillerini öğrenmesi için yapacağız. Bu nedenlede bedeli ne olursa olsun, kendi dilimizle hizmet etmeye, kendi dilimizi, kültürümüzü geliştirerek özgür bir yurttaş olma bilincini geliştirmeye çalışıyoruz, çalışacağız da. Bu nedenle soruşturmaya uğramış olmamız bizi yolumuzdan ayrı koymayacak. Bu proje temelde Türkiye'nin demokratikleşmesin de önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu proje biz bunu yaparken bir başka dile düşmanlık yapmıyoruz. Biz Türkçe'nin de, Kürtçe'nin ve diğer dillerinde özgürce gelişimini istiyoruz. Bu nedenle biz bir dilin bir dilden üstün olduğunu ya da bir kültürün bir kültürden üstün olduğunu söylemiyoruz. Bizim temel yaklaşımız olan şunu söylüyoruz. Farklılıklar içinde birlik olmak. Herkesin hak ettiği haka ulaşmasını istiyoruz. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Biz aslında Medya gibi herkesin kendi evini okula dönüştürmesi için de yoğun çaba ve destek sunmasını bekliyoruz. Medya'lar çoğalmalıdır.“
MAHKEMEYE ÇIKSAM DAHİ KÜRTÇE KONUŞACAĞIM
Daha sonra evinde Kürtçe ders veren Medya Örmek'i ziyaret eden Başkan Demirbaş ve Kurdi-Der üyeleri, kendisini sonuna kadar desteklediklerini söylediler. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Örmek, Türkçe sorulan sorulara Kürtçe cevap verip Türkçe bilmediğini söylemesi üzerine, Başkan Demirbaş tercümanlık yaptı. Örmek, kurs vermekten memnun olduğunu ve öğrencileri ile çok iyi vakit geçirdiğini belirterek, “Bu işe başlarken böyle şeylerle karşılaştığımı biliyordum. Türkçe bilmiyorum ve konuşmayacağım. Mahkemeye çağırırlarsa da orada da yine Kürtçe konuşacağım. Burada eğitim vermeye devam edeceğim. İlk başladığımda 4 öğrencim vardı, şimdi 10 tane. Tabi yaz tatili bitince sanırım sayı aratacak“ dedi.
[url=http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=952…]