Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 10 November 2008

bir sure once bir katilimci GKP nin erkeklerin iki kadinla evlenmesini onayladigina dair bir haber gecti.

asagidaki haber ise bunun tersini yaziyor.
hangisi dogru?
bilen bilmeyenlere anlatsin,

http://www.allheadlinenews.com/articles/7012973820

Iraqi Kurdistan: One Man, One Wife

AHN

November 10, 2008 8:48 a.m. EST

The Media Line Staff
Arbil, Iraq (TML) The Kurdish parliament in northern Iraq recently approved a new law, according to which a man will not be able to marry more than one woman, the London-based daily A-Sharq Al-Awsat reported.

The parliament, which enjoys legislative independence from the federal Iraqi parliament in Baghdad, decided on the legislation after consultation with the Women and Children Committee (WCC) in Kurdistan.

The Kurds, who are Muslims, have so far adhered to Islamic law, which permits a man to marry up to four wives.

Following approval of the new law, the Iraqi Women's Network (IWN) asked the federal Iraqi parliament to follow suit.

The IWN, an umbrella organization of seven women's rights institutions, wrote to the parliament, asking to put an end to "the suffering of Iraqi women, who fall victim to second and third marriages."

"We have to admit that the regional [Kurdish] parliament is much more progressive and experienced than the Iraqi [federal] parliament," IWN's chairwoman Liza Nisan told A-Sharq Al-Awsat.

Nisan explained that the notion of limiting a man to one marriage was bound to face opposition from both men and women, who adhere to a traditional way of life.

Meanwhile, a Shari'a Court in Iraq's neighbor to the south, Saudi Arabia, is presently looking into a case of child marriage.

A Saudi mother has filed a complaint against her ex-husband for marrying off their 12-year-old daughter without her knowledge, the Saudi daily Arab News revealed.

The woman, who has the custody of her daughter, claimed that her child was too young to get married and that the father did not inform her of his plans to marry off the girl.

There is no age limit for marriage in Saudi Arabia.

R. Rodaro arkadaş geçenlerde bir yazısında bu meseleyi gündeme getirmişti. Oylamaya ilişkin esas bilgileri vermişti. Daha sonraki günlerde çeşitli şartlar ikinci evliliğe getirildi ve Parlamento tarafından kabul edildi. Söz konusu olan şartlar: 1) İlk eşin rıza göstermesi gerekir, 2)Mahkeme kararı olmadan kimse ikinci bir eş getiremez, 3)Erkek mahkemeye ekonomik durumunun iyi olduğu ve iki eşini besleyebileceğini ispat etmeli, 4)Birinci eşinin hasta olduğu yada çocuk doğaramayacağı doktor raporuyla tespit edilmeli, 5) Bu şartlara aykırı hareket edenler, 6 ve 12 hapis cezası ve 10 milyon dinar para cezası verilir. Kadınların lehine ise: 1) Kadın evlilik kontratına ikinci bir eşe razı olmayacağını koyabilir. 2) Kadın evlilik kontratına ayrılma hakkını koyabilir.. Silav û Rêz Aso Zagrosi

1) Şeriat hükümlerine göre bir erkeğin ikinci evlilik yapmasına ilk eşinin rıza göstermesi gerekir. 2) İkinci evlilik için fetva merciinin izin vermesi gerekir. Bu fetva mercii aynı zamanda nikahı kıyan din adamıdır. (Mahkeme burada din adamının görevini üstlenmiş) 3) Erkeğin ekonomik durumunun iki eşe bakmaya yeterli olması şer-i hukukun aradığı bir koşuldur. 4) Birinci eşin hasta yada cocuk doğurma yeteneğinden yoksun olmasını şer'i hükümler yukardaki üç maddeyi zorunlu saymadan yeterli koşul kabul eder. 2008 yılının Kürdistan Parlamentosu "doktor raporuna" herhalde yeşillik olsun diye ihtiyaç duymuş olmalı. Şeriat hükmünün garnitüre ihtiyaç duyduğu bir çağdaymışız da haberimiz yokmuş. Kadın lehine: Evliliği tarafların kendi iradeleriyle bağıtladıkları bir akit olarak kabul eden şeriatın evlilik kurallarını düzenleyen hükümlerine göre bir kadın bu akde ikinci bir eş istemediğini madde olarak koyabileceği gibi, boşanma hakkını da ekleyerek, gerektiğinde ayrılmasını garanti altına alma hakkına sahiptir. Kadının emtiaya indirgemiş konumu nazarı itibara alınarak şeriatın sınırlı da olsa kadını gözeten haklar içermediği sanılmasın. Doğu toplumlarında kadınların haklarını (göreceliolarak) korumaya yönelik hükümlerine uyulması bir yana, kadını kısmen gözteten hükümlerin varlığı bile bahse konu olmaz. Buna bakarak Kürdistan Parlamentosu'nun şeriat hükümlerinden ileri bir anlayışı benimsediği sanılmasın. Arap geleneğinin dini kurallara bağlanarak uyulması zorunlu yasalar haline getirilmiş şekli olan şeriatın evliliği düzenleyen kuralları doğru biçimde uygulandığı zaman Kürdistan Parlamentosu'na hakim olan anlayıştan çok daha ileri hakları içerir. Doğru ifade tarzıyla Kürdistan Parlamentosu'na egemen hukuk anlayışının 1500 yıl öncesinin şer'iyesinden çok daha geri olduğunu söylemek hiçte abartı olmayacaktır.

Kesinlikle Sn. Kani ile ayni fikirdeyim. Kadinlarin kiminle evlenecegine karar veremedigi, hayati ile ilgili gic bir konuda soz sahibi olamadigi, gelecegi icin en kucuk kontrolunun olmadigi bir toplumda kadinlarin evlilik kontratina boyle bir maddeyi ekletme yetkisi/gucu varmis gibi davranmak toplumsal gercegi goz ardi ederek kadini sinsice seriat kurallarina mahkum etmektir. Zaten boyle bir gucu olabilse kadinlarin, uzerlerine kuma getirmek isteyen adamin umugunu sikarlardi olur biterdi. Bizler guney Kurdleri de bolgede demokrasisi ile yildiz gibi parlayan Israil gibi olmali derken anlasilan onlar kendilerine Suudi Arabistan'i ornek aliyorlar. Ne aci.. Hanife

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.