Politik Çıkmazdaki Irak
Roger Hardy
BBC Orta Do?u uzman?
Irak 'ta demokrasiye giden yolu hazırlayacağı söylenen seçimlerin yapılmasından üç ay sonra hâlâ bir hükümet kurulabilmiş değil. Pazarlıklar, eski başbakan İyad Allavi 'nin partisinin istediği bakanlıkları elde edip etmemesinde tıkanmış görünüyor.
Peki hükümet kurma çalışmalarının ertelenmesi ardındaki gerekçeler neler?
Haftalar süren tartışmalar gösterdi ki, yeni Irak 'ı yönetmek isteyen partiler ve siyasetçilerin görüşleri arasında büyük uçurumlar var.
En temel sorunların başında, Ocak ayındaki seçimlerden zaferle çıkan Şiiler ve Kürtlerin birbirlerine olan güvensizlikleri geliyor.
Şii dini partiler, Kürtlerin özerk bir devlet kurmak istediklerinden şüphelenirken, Kürtler de Şiilerin şeriat yasalarını uygulamak gibi gizli niyetleri olduğunu düşünüyor.
Bu arada, seçimler sonucunda azınlıkta kalan Sünniler de, yeni hükümette bazı kilit önemdeki bakanlıkları elde ederek arka planda kalmaktan kurtulmayı umuyorlar.
Bu meselelerden bazıları çözüldü, bazıları da rafa kaldırıldı ama şu anda farklı bir sorun ortaya ç?km?? görünüyor.
O da görevini devretmeye hazırlanan eski başbakan İyad Allavi 'nin patisinin yeni hükümette en az dört bakanlık talep ediyor olması.
Pek de sonuç vermeyen müzakereler ardından, başbakanlığa hazırlanan İbrahim Caferi 'nin önderliğindeki merkez Şii blok, Allavi 'nin partisinden isimleri dahil etmeden yeni bir hükümet kuracaklarını söylüyor.
Bu uzun ve sıkıntılı süreç, sıradan Iraklıları hayal kırıklığına uğratırken, umutları da boşa çıkardı.
Hükümet kurma çalışmalarındaki ertelemeler, ABD 'de Bush yönetimini de sıkıntıya soktu.
New York Times gazetesine göre, hem ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney hem de Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, son günlerde duruma müdahale ederek Bağdat 'taki siyasetçilere içine düştükleri sıkıntılı süreçten çıkmaları baskısı yaptı.