Ana içeriğe atla

Neden Kürdistan`da yeni bir birlige ihtiyacimiz var?

Haci Artos
1920`lerden günümüze kadar olan isyanlar, katliamlar, baskilar, iskenceler, asimilasyon ve insanlik disi her türlü mudahale, Kürt halkini özgürlük ve bagimsizlik istemini yok edemedi. Kuzey Kürdistan`da, 1938 Dersim isyanindan sonraki sesizlik dönemini, 1960`lardaki 49`lar olayi buzdu.
Barzani hareketinden sonra kuzey Kürdistan`da hareketlilik, ulusal uyanis dahada yükseldi. TKDP, DDKO ile beraber Kürdistan`da mitingler toplantilar, seminerler sömürgecilerin yüregine kurku saldi. 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980`deki askeri darberle bunun önü kesilmeye çalisildi.
1970 – 80 arasinda, Kuzey Kürdistan` da onlarca örgüt ve parti kuruldu. Kürdistan`da ulusal ve sinifsal uyanis iç içe büyük bir gelisme gösterdi. Bu politik örgütlerin hemen hemen hepsi Dünya`daki sosyalist gelismeden, kisacasi Marsizm`den etkilendiler. Özellikle basini Sovyet, çin ve Arnavut Revizyonistlerinin çektigi sözde sosyalist ülkeler, Dünya`daki bütün Komunist ve Sosyalist partiler üzerinde belli bir etkilesim saglamislardi. Bu durum tüm Kürdistan parçalarinda mevcuttu. Kürdistani tüm Parti ve örgütlerin yapilarinda bu durum mevcuttu. Kimisi Sovyet yanlisi, çin yanlisi, Arnavutluk yanlisi diye bölünmüs, birbirlerine düsman olmuslardi. O ülkelerin savunduklari düsünceleri, kendi programlarina Kürdistan devriminin stratejik hedefi olarak koymuslardi. Kürdistan`in bagimsizligi için harciyacaklari enerjiyi bu yolda harcadilar. Ancak tüm Dünya` da varolan nesnel durumdan dolayi, toplumsal bu gelisme yasanacakti. Bu durum Kürdistani parti ve örgütlerin biraraya gelmemesinde veya sömürgecilere karsi bir birlik olusturmamasinda önemli bir rol oynamistir. Birligin önündeki diger bir engel sömürgecilerle iliskiyi kesmeme veya onlari sirin görme. Baska bir neden, bazi kürt partilerinin anti demokratik ve diktatör politikalari yüzünden baska alternatif güçlerin ortaya çikmasi engeleniyordu.
Sözde Sosyalist (ben Sovyet Birligi Bloku diyeyim) ülkelerdeki çözülme ve çöküsten sonra tüm Dünya`da ve Ortadoguda bir bosluk dogdu. Emperyalist ülkelerin (özellikle Sovyet ve ABD) kendi aralarindaki çeliskilerin bir sonucu olarak, ABD`nin Sovyetlere karsi egittigi, besledigi ve silahlandirdigi islamci militanlar, sovyetler Birligi dagildiktan sonra, ABD`yi seytan ilan edip bosalan alanlari duldurdular. Kürdistan`da bu dönemlerden nasibini aldi. TC tarafindan kurulan Hizbullah, Kürdistan bagimsizlik mücadelesini önleme amaciyla Kürdü- Kürde kirdirtma sürecinde binlerce Kürt aydini ve yurtseveri katledildi. 12 Eylül yenilgisiyle dagilan Kürt örgütlerinin yerini Hizbullah ve PKK doldurdu.
Kürt potansiyelini kirma süreci hala devam ediyor. Süreç alternatifsizdir ve giderek bataga saplaniyor. Bu basasagi gidisi durduracak bir alternatif Platform, Cephe ve Partiye ihtiyaç vardir. Kürt ulusunun kendi kaderini belirlemesini savunan bir temelin zeminini atmak gerekiyor. 30 yildir Kürt halkini, kültürünü ve tarihini yikanlar önderlik etti. Artik bu yikicilara dur demek ve temeli yeniden insa etmek için önümüzde duran mücadele biçimlerini kullanma zamanidir. Ancak saglam olmayan bir temel her zaman yikilmaya mahkumdur. Basarinin garantisi cesur, akilli ve aktif bireylerinlerin birliginden geçer. Demokrasinin oldugu, elestiri özelestiri ve mekanizmasinin çalistigi bir temelin saglamligi kolektif isbölümü üzerinde kurulmalidir. Oblomov tipler kendi hantaliklarini mücadelenin her alanina bulastiriyorlar.Mücadele süreci hantaligi ve duraklamayi kabul etmez.
Eger yasal sartlar varsa bundan yararlanmak gerekiyor. En küçük bir örgütlülük bile daginikliliktan daha iyidir. Örgütlü olmamanin cezasi, toplumsal sürecin disinda olmak ve yokolmaktir. Yeni bir mücadele biçimine girisirken eski benmerkezci anlayistan kurtulmak gerek. „Gerçegi savunan tek kisi benim veya tek parti benimdir“ hastaligi bizi yenilgiye götürür. Türkiyecilik siyasetini savunmayan güçlerin içinde, her kisi veya örgütün savundugu dogrularda vardir yanlislarda vardir. Bunu ilke edinmek, toleransli olmak ve yanyana gelmek gerekiyor. Eski hastaliklari tasiyan eski Kürt politikacilarin, (Kariyerist, hantalik, bencilik egoist, sekter) yeni bir mücadeleye ayak uydurmalari oldukça zor görünüyor. Kisilerin ve örgütlerin kendilerini surgulamalari eski hatalarindan arinmalari ve bu konuda bir vicdan muhasebesi yapmalari sarttir. Kendisine bile özelestiri vermeyen bir kisinin baskalari ile beraber çalismasi zordur. Onlarin dislanmasi mücadele sürecine zarar verir, ancak mücadele içinde onlarinda katki sunacaklari bizi alanlar vardir.
Yeni bir birligin yaratilmasi için hepimizin, elimizi tasin altina koymasi lazim. Hep baskalarindan fedakarlik bekleme hastaligi mücadeleye katki saglamaz.
Haci Artos
20.10.2013

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.