Ana içeriğe atla
Submitted by Anonymous (doğrulanmadı) on 25 August 2012

Dün Devrimci Emekçiler Topluluğu-KOMALA ve İran Kürdistan Demokrat Partisi-PDKÎ arasında imzalanan iş ve güç birliği anlaşmasının tam metni yayınlandı.Kürdistan Demokrat Partisi-PDKÎ resmi yayın organı Kurdistanmedia internet sitesinde, dün Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu-KOMALA ve İran Kürdistan Demokrat Partisi-PDKÎ arasında imzalanan iş ve güç birliği anlaşmasının tam metni yayınlandı.Dengê Azad com´un aktardığına göre Yayınlanan anlaşma metni şöyle;Bu anlaşmada yer alan talepler ve görüşler anlaşmadan sonra KOMALA ve PDKÎ’nin görüş ve talepleridir.

Başlangıç

İran Kürdistanı’ndaki Kürt halk özgürlük hareketi, yıllardır farklı yol ve yöntemlerle inişli çıkışlı bir süreç izledi. Kendi kaderini tayin hakkı başta olmak üzere Kürtler kimliksel, siyasal ve ulusal haklarının tanınması uğruna ulusal direniş gösterdikleri binlerce şehid verdikleri ve her türlü fedakarlığa katlandıkları inkar edilemez bir gerçekliktir.

İçinde bulunduğumuz şartlar, dünya ve Ortadoğu’da yaşanan son değişim süreci ve ayrıca süper güçler arasındaki denge ve yeni gerginlikler, Kürtlerin kendi ulusal taleplerini gündeme getirmeleri ve uluslar arası planda bu taleplerinde israrcı olmaları için geçmişten daha fazla fırsat ve olanaklar sunmaktadır.

Ortadoğu’da her zamandan daha fazla ve güçlü olarak esen bölge halklarının demokrasi ve değişim fırtınası diktatörlerin saraylarını yıkıma doğru götürüyor. İran’daki İslami Cumhuriyet diktatörlüğü önünde, halk yığınlarının mücadelesi ve güçlü iradesi sonucu siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki krizin derinleşmesinden başka bir gelecek yoktur, er ya da geç yıkılacaktır.

İran’da Yeşil Hareketi Direnişi yenilgiye uğramasından sonra İran muhalif grupları ve İslam Cumhuriyeti karşıtları yurtdışında iki üç yıldır diyalog, ortak toplantı ve eylem konusunda görüşmeler başlatmışlardı. Bu süreçte farklı görüş ve yaklaşımların yanı sıra geçmişe göre karşılıklı olarak birbirini daha fazla anlama ve yakınlaşma da yaşandı; rejimin değiştirilmesi şiarı altında işbirliği yapmak ve ortak bir demokrasi cephesi oluşturma görüşü giderek daha fazla taraftar bulmaya başladı.

Tecrübe sahibi iki örgüt olan KOMALA ve PDKÎ bu süreçte birçok önemli sorun konusunda işbirliği yaptılar, ortak çalışma yürüttüler. Umut verici ve birbirine yakınlaştırıcı bu sürecin sonunda her iki örgütün içinde bulunulan durumda bir grup ortak temel sorunlar konusunda ve bu anlaşmanın içeriğine uygun olarak uzlaşmaları inancına varmaları inkardan gelinmez bir gerekliliktir. Özünde bu ortak platform günümüz demokrasi sürecinin temel gündemi olarak her iki örgütün işbirliğinin ifadesidir.

Her iki örgütün liderleri tarafından onaylanan bu anlaşma, her iki örgütün siyasi, diplomasi, propaganda vb alanlardaki ortak çalışmalarını planlayacaktır. Aynı zamanda bu anlaşma İran Kürdistan’ındaki diğer güçler arasındaki ortak mücadele ve işbirliğinin geliştirilmesinde de bir temeldir.

A) Temel Prensipler:

1: Her iki örgüt, İran İslam Rejiminin yıkılmadan, İran halkları ve özellikle de Kürt halkının demokrasi ve ulusal haklarına kavuşamayacağı inancındadır. Ayrıca, İran’ın gelecekteki siyasi rejiminin demokratik, federal ve seküler bir sistem olması gerektiği inancındadırlar, bu nedenle her iki örgüt, İran muhalefeti ve yurtdışındaki tüm toplantı ve etkinliklerde bu noktalara vurgu yapacaklardır.

2: KOMALA ve PDKÎ, Kürdistan halkının özgür siyasi seçimlerine inançları tamdır. Kuşkusuz seçim sandıkları Kürdistan’daki tüm siyasi grupların temel meşruiyet göstergesi seçim sandıklarıdır ve her iki örgüt bu süreci özgür toplum ve demokratikleşmenin temeli olarak görürler.

3: Her iki örgütün, dinin devletten ayrılması gerektiğine olan inançları tamdır. Kürdistan’ın gelecekteki yönetimin ve ülke anayasasının, temel demokratik prensipler ve uluslar arası insan hakları sözleşmesi üzerinde kurulmalı; Kürt halkının siyasi ve ulusal hakları tanınmalıdır. Ayrıca tüm Kürdistanlıların dini ve vicdan özgürlüğüne sahip olmalarını inkar edilemez bir hak olarak görürler.

4: Her iki örgüt, tüm siyasi, toplumsal, ekonomik, kültürel alanlarda ve ailede kadın ve erkek tam eşitliğin sağlanmasında ısrarcıdırlar ve kendilerini çağdaş ve ilerici yasaların savunucusu olarak görürler ve bu yasaların uygulanması için çalışırlar.

5: PDKÎ ve KOMALA, kendilerini ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, siyasi örgütlenme özgürlüğü, meslek ve sınıfsal sivil toplum kuruluşlarının örgütlenmesi özgürlüğünün savunucusu olarak görür ve bu örgütlere tam desteklerini ilan ederler.

6: Her iki örgüt, toplumsal adaletin sağlanması ve doğanın korunmasına olan bağlılığı ve desteğini dile getirir bu konuların anayasa yer alması ister.

7: Her iki örgüt, aralarındaki tüm siyasi sorunların çözümü için her türlü şiddet yolundan uzak durularak, diyalog ve normal siyasi yolların kullanılacağını dile getirir. Ayrıca bu yolu tüm Kürdistan’daki siyasi güçlerin kullanması gerektiğini ve bu prensibin tüm Kürdistan’a yerleşmesi için çalışma yürüteceklerdir.

8: PDKÎ ve KOMALA, Coğrafi ve Ulusal temelli federalizmi siyasi programlarının temeli olarak görürler ve bunu gerçekleşmesi için ortak çalışma yürütürler.

9: Bu anlaşma, tarafların siyasi, örgütsel, diplomatik ve propaganda alanlarındaki bağımsızlık prensibini yaralamaz, aksine bu platformda belirtilen ortak taleplerin hayata geçirilmesi amacıyla her iki örgüt arasında ortak sesi ve ahengin sağlanması için çaba sarf eder.

B) Rejimin yıkılması ve siyasi değişim öncesi görevler

1: Kürt sorununun ve Kürt halkının taleplerinin uluslar arası toplumda tanınması ve İran Kürdistan’ındaki Kürt halk özgürlük hareketine siyasi desteğin sağlanması. Örneğin bu amaçla uluslar arası alanda ortak diplomatik çalışmaların yapılması uluslar arası kurumların ziyaret edilmesi.

2: Uyum içinde ve önceden görüşerek, İran muhalefet güçlerine katılıp katılmamaya karar vermek; Kürtlerin talepleri ve haklarında ısrarcı olmak, Kürtlerin bu alandaki yerini güçlendirmek amacıyla bu konularda toplanan konferans ve seminerlerde ortak tavır almak. İran muhalefeti ve rejim karşıtları nezdinde federalizm seçeneğinin İran’daki ulusal sorunların çözümünde bir yol olduğuna vurgu yapmak. İran Halkları Federasyonu Kongresi nezdinde ilerici söylemi güçlendirmek için ortak tavır almak ve bu örgütü korumak ve dünya kamuoyuna tanıtmak. İran muhalefeti nezdinde Kürt halkının ulusal demokratik prensiplerini ortaya koyan ortak bir politika oluşturulması için çabalamak.

3: Her iki örgüt Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürt halkının ulusal mücadelesini desteklerler. Aynı zamanda bir parçanın diğer parçanın işlerine müdahale etmesinin zararlı bir siyaset olduğu görüşündedirler. Bu doğrultuda Doğu Kürtlerinin Kürdistan Bölgesi nezdindeki yapısını güçlendirmek ve ilişkilerini geliştirmek için ortak politikalar oluşturmak.

4: KOMALA ve PDKÎ, İran Kürdistan’ında ulusal birliğin sağlanması ve siyasi güçler arasında işbirliğinin geliştirilmesini bir görev olarak görürler ve birlik önündeki engelleri ortadan kaldırmak amacıyla uygun yol ve yöntem bulmaya çalışırlar.

5: Her iki örgüt de aralarındaki ikili ilişkileri güçlendirme konusunda hem fikirdirler. Bu amaçla olaylar ve siyasi değişim, rejimin halk düşmanı politikasını deşifre etmek amacıyla ortak açıklamalar yapmak için her iki tarafın ilgili organları işbirliği yaparlar ve bu alanda pratik adımlar atarlar.

İran Kürdistan Demokrat Partisi-PDKÎ Genel Sekreteri Mistefa Hîcrî

İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu-KOMALA Genel Sekreteri Ebdulla Muhtedî”

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.