Ana içeriğe atla
Submitted by Anonymous (doğrulanmadı) on 26 September 2008

Genel olarak sömurge uluslar ulusal kurtulus mucadelesinde sömurgecilikle baglari koparma,ulke topraklarini sömurgecilikten temizleme ve kendi ulusal egemenliklerini kurma eylemine ulusal kurtulus mucadelesi demisler. Bu belirleme genel olarak ulusal kurtululus mucadeleleri icin askari musterekler olarak gunumuzede dek gelmistir.

1639 Kastri sirin anlasmasiyla Kurdistan ikye bölunu´rken sömurgelestirilmek ten uzak bir konumdaydi. Söz konusu anlasmayla Kurdistan Iran ve osmanli arasinda tanpon bir bölge olma islevi göruyordu. Kastri sirin anlasmasinin akabinde Kurt ayaklanmalari surecide baslar,yine bu surecle beraber Kurtler bölgede egemen olan iki devlet arasinda farkli iliskiler kurarak yasamlarini idame ettirmeye calisirlar. Yine bu dönemle baslayan statukocu anlayis Kurtlerin devletlesmesini onlemekle beraber her Kurt ayaklanmasinida lokal kilmis ve bir bicimde statikonun devamini saglamistir.

Lozan sureciyle baslayan Kurdistanin yeni statusu uluslar arasi bölunmus sömurge bir ulke. Oysaki lozan öncesi sevr anlasmasi Kurdistana bir takim kazanimlar sunarken dönemin Kurt siyasetcileri sevre karsi gelip osmanlinin yaninda tavir almislar. Lozan öncesi Kurdistanin uc parcasi osmanli denetimindeyken Lozan anlasmasiyla buyuk parcayla yetindiler.

Birinci dunya savasinda osmanlidan yana tavir alan kurt siyasetcileri Lozani kucaklarinda bulunca saskina dönduler. 1920 li yillardan sonra Kurdistanin uc parcasinda surekli denabilecek silahli mucadeleler hep devam edegeldi. Söz konusu silahli mucadeler olsun veya mucadele örgutleri hic bir zaman ULUSAL KURTULUSCU OLMADILAR. Kurt siyasal hareketi gunumuz itabariylada ulusal kurtuluscu degil statukocudur.

Kurdistan tarihinde modern surec diye tabir edilen 60 li yillar incelendiginde daha bariz seyler görmek mumkun, Kurdistanin dört parcasinda örgutluluk saglayan KDP ler sureci incelendiginde tek millet tek devlet veya tek ulke yakalsimindan ziyede statukonun devami sayilan lokal yani bölgesel talepler görulur. Hicbirinin ulkeyi ve milleti temel alan yaklasimlari yoktur.

Gunumuz Kurdistani irdelendiginde statukoculuk erdem ve ulusal kurtulusculuk gibi Kurt halkina giydirilmeye calisiyor. Guney Kurdistanda KDP ve YNK Kurdistan halkinin temsilcileri degil tam tersine Irak statukosunun devami icin savasir durumdalar. söz konusu iki örgutlenmede Kurdistanin bir parcasi olmaktan cok Irakin bir parcasidirlar. Irak sömurgeci bir yapilanmadir ve bu statukonun devami Kurdistana katki degil zarar veren dusman bir devlettir. Kurt ulusal kurtulus hareketi Arap,Fars ve Turkle kesin ayrismayi zorunlu kilarken ona benzemeyi onlarla beraber Kurdistanin diger parcalarindaki statukonun devamini savunmayida red eder.

Dogu Kurdistanda pek farki sayilmaz IKDP halen Iran icinde sorunlari cözme anlayisina devam edrken Kurt sorununa yaklasimi bölgeseldir yani lokal geneli dusunen genel icinde bir parca olma espirisinden uzaktir. Bir baska deyisle statukocudur. Komella da farkli sayilmaz bazen Iran kominist partisi bazende yuzunu Kurdistana dönme ihtiyaci his eden ve Kurdistan ulusal kurtulus mucadelesinden uzak yine statukocu bir yapilanmadir.

Kuzey Kurdistan her nakadar ideolojik olarak Kurdistan ulusal kurtulus mucadelesine yatkin olsada 80 dek bir cok yapilanma misaki milli cinde kalip sorunlari cözme anlayisindaydi yani ideolojik olarak Kurdistani dusunceye yatkin olsada statukoculuk egemen anlayistir. PKK sureci ise basli basina statukonun kayitsiz sartsiz devami anlamina gelen devlet eliyle olusturulmus bir yapilanmadir. PKK hareketi statukocu olmakla beraber diger parcalardada statukonun devami icin eylem icindedir.

Siyal örgutleri ve siyasal talepleri statukocu olan sömurge bir ulusun statukonun devami icin verecegi bir savas ulusal kurtulus savasi olabilirmi????? veya böyle bir sunum icinde olanlar ulusal kurtuluscu olabilirlermi????.

Son dönemlerde mumkun oldugu kadar stakoculuk asilir diye bir iyi niyet icerisinde olan binlerce Kurtten biri olarak hep umudumu korumaya calistim. Gelinen asamada görunen oki statukoculuk Kurt hareketinin en guclu oldugu dönemde ve alanda bile Kurdistani olmama konusunda direnirken toprak kaybini bile rahatlila kabul edebiliyor. Bu yaklasimlöar bize sunu acikca gösteriyor,kastri sirinden buyana Kurtlerde baslayan statukoculuk Kurt siyaset sinifindan bagimsiz olarak Kurt halkinin öz gucune dayanan ulke ve millet butunlugunu ulusal kurtulusun olmazsa olmazi olarak savunan yeni yapilara ihtiyac duymakdadir.

Selam ve Sevgiler

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.