بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 11 April 2010

Ayad Allawi'nin başını çektiği Iraki Listesi resmi olarak Tarik Haşimi'yi listelerinin Cumhurbaşkanı adayı olarak tespit etti.

Irak Parlamentosunda geçen dönemde milletvekili olan Dr. Mahmud Osman Sbeiy'e yaptığı açıklamada : „Tarik Haşimi'nin Iraki Listesi tarafından önümüzdeki süreç için Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi Kürdlerin Iraki Listesini desteklemeleri ve Allawi'nin Başbakan olması için Kürdler üzerine baskı kartı olduğunu„ söyledi.

Sbeiy'in Haşimi'nin adaylığı ne ölçüde Kürdler üzerine baskı unsuru olur? sorusunuda Mahmud Osman „Haşimi'nin bu göreve aday gösterilmesinin Kürdler üzerine ne ölçüde baskı aracı olacağı konusunda şimdeden bir şeyler söylemek zor. Fakat, Iraki Listesinin tüm önderleri Haşimi'nin adaylığını desteklemiyorlar. Kuşkusuz Haşimi'nin ve Nucefi'nin grubları onun adaylığını destekliyorlar. Fakat, eğer Iraqi Listesi oybirliği ile Haşimi'yi aday göstermişse bunun Kürdlerin Allawi'nin başbakanlığını desteklemek için Kürdlere karşı kullanılan bir baskı kartı olduğunu söyleyebilirim“ dedi.

Kürdler Allawi'nin Iraqi Listesine mi yoksa Maliki'nin Listesine mi daha yakınlar sorusuna da Mahmud Osman: „Iraqi Listesinde farklı gruplar vardır. Fakat, Kürdlerle Allawi'nin ilişkileri iyidir. Allawi başbakan olduğu zaman Kürdlere karşı tutumu kötü değildi. Örneğin Kürdistan Bölgesinin bütçesinin %17 olarak tespit edilmesine o onay vermişti. Fakat onun listesi içinde Haşimi ve Necefi gibi kişiler var ki onlarla anlaşmak ve birbirlerini anlamak çok zordur. Çünkü bu kişiler Arap ırkçılığını yapıyorlar.“

Mahmud Osman konuşmasının devamında ise „bizim Maliki hükümeti ile 4 yıl gibi bir tecrubemiz var. Görüldüğü gibi sorunlar çözülmedi. Kendi başına hareket ediyordu ve kararları tek başına veriyordu. 4 yıl boyunca biz Maliki ile sorunlar yaşadık. Her iki listenin olumlu ve olumsuz yanları var. Bundan dolayı bizim önceden hiç bir karar vermemiz gerekir.“ dedi.

Dr.Mahmud Osman konuşmasının son bölümünde ise „ Kürdistani 4 Listeden oluşacak olan Kürd delegasyonu Iraklı taraflarla görüşmelere giderken yazılı antlaşmalarda ısrar etmeli ve Kürdlerin istemlerine daha sıcak bakan listeye daha yakınlaşmak gerekir ve Iraklı listeler arasındaki sürtüşmelerden uzak durmak gerekir“ dedi.

Çev: Aso Zagrosi

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.