بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 5 December 2008

Yilin Röportaji,

0099-Sayin Evdila Diyawitirk, Bu dar alanda bu kadar derin fikirleri aldiginiz ilham kaynaginizi aciklarmisiniz?

Evdila Diyawitirk(ED): Efendim, ben sagolsunlar idarenin bana verdigi genis imkanlarin sayesinde savunmami maddeler halinde yazip düzeltilmesi, eksiklerin tamamlanmasi icin idareye verdim.savunmalarimda bana sunulan maddeleri yazdim. Ben sadece cok kisa Ilkeler seklinde yazdim, icini herkes doldurabilir, zaten bitmek üzere Bunun cok iyi okunmasi satir satir, cümle cümle hatta kelime kelime okunup çok iyi anlaşılması gerekir. Haaa unutmadan sakin kimse sasirip ilkeleri elestirmesin! Ben Ilkeleri elestirtmem. Yüce devletin yüce mekanlarindan bana ulasan bu yüce ilkeleri ucuzca elestirileri kabul etmem.

Hegel,le benzerliklerimiz var. Ben marx,i coktan astim o konudaki düsüncelerimi dile getirmistim. Ben Hegel,i arastirdim ilginc sonuclara ulastim.

0099- Hangi sonuclara ulastiniz Evdila Diyawitirk (ED)?

ED: Simdi, Hegel'in kurduğu sisteme “diyalektik Mantik“ denilir. Buna göre bir fikir(yani tez), karşısındaki başka bir tezle(anti-tezle) karışır, bundan yeni bir anlayış doğar ki buna sentez denilir. Ama BEN galiba Hegel,ide asacagim. Benimkide “Diyalektik Mantik“ tir ama BENimki demokratik Uygarlik felsefesidir.

0099- O nasil oluyor ED?

ED: Yani, felsefe olmazsa anlama olmaz, anlama olmazsa ask olmaz.

0099- biraz daha acsaniz ED?

ED: hüüüüü ! Hih ! Hiih! Fissss! (aglama , hickirik sesi ve burun silme cizirtisi), Bekaa,da iken Felsefemi gelistirdigim olgunlastirma odalarim vardi, BEN,i herkes cok iyi anliyordu, anladiklari icinde müthis asklarim vardi... O odalardan meleklesen, sonra tanricalasan asklarim vardi, meleklesemeyenleride kuzeye gönderip ekolojik dengeyi saglamak icin patoslarda ögütüp gübre olarak kullanirdik.. Peki ya simdi? Aha bu dar yerde sadece tek kanalli Radyomla arasira sohbetler ediyorum, meleklerimin ysadece yüzlerini görebiliyorum, dokunamadiktan sonra neye yarar ... Eski günlerimi cok özledim cokk!

Son birkaç gündür radyodan dinledim. Avcılar' da beş kişi tarafından kaçırılarak 5-6 saat tecavüz edilen kadından söz ediyorlar. İşte Türkiye budur, Türkiye'nin her şeyini bu olay gösteriyor. Hem de polis yeleği giyerek yapıyorlar bunu. Bunlar Demokratik Uygarlik Felsefemi anlayamamislar.. Nazım tarzı aşk, aşk değildir. Tanrı aşkından da bahsetmiyorum. Aşk anlamaktır, derinleşmektir. Biraz demokratik –biraz uygar olmaktir..

Benim için de bir şeyler söylüyorlar, benim kadını yüceltme anlayışım bellidir, bu mücadeleme devam edeceğim.

Adalet Bakanı'nın açıklamalarını dinledim. Bombaları falan bıraksın, diyor. Bu gidişle bombalar bitmez. Zeyno Baran Hindistan'daki gibi patlamalar Taksim'de olabilir dedi. Güngören'de patlayan bombaları, kim yaptı bunları? BEN gecen hafta uyarimi yapmistim. Ilkbaharda Kiyamet kopacak demistim. Ben Felsefeciyim, anlamaktir.

0099-Sayin ED, Zeyno Baran,la telefonlami görüstünüz?

ED: Yok yok, Radyomdan sohbet ettik , ama güzel bir kadin, ask anlamaktir, derinlesmektir.
Bana Mustafa Kemal'le ilgili düşüncelerimden dolayı "Kemalist olmuş" diyenler de var.

Mustafa Kemal'in de iyi anlaşılması, güncellenmesi, çağa uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda özellikle abim Yalçın Küçikoglukucik okunabilir, Mahir Kaynak da kısmen değiniyor. Mustafa Kemal niye Cumhuriyeti kurabildi?

0099-Vallahi bilmiyorum.! Niye kurabildi Sayin Evdila Diyawitirk?

ED: Mustafa Kemal'in ordusu, silahı, ulusu vardı. Peki ya benim neyim var! Ordum mu var, silahim mi var?, arkasina siginabilecegim ULUSUM mu var? Yok..! O yüzden diyorum ya BENi anlamiyorsunuz. Felsefem demokratik uygarlik felsefesidir.
Bak hazir Türk ulusu var, cumhuriyet devleti de var, Silahida var, demokratik Cumhuriyet ekseninde türk ulusu catisi altinda demokratik ulusu yaratalim diyorum...

İngilizler iki yüz yıldır Ortadoğu üzerinde oyun oynuyorlar. Şeyh Sait isyanı ve Seyit Rıza'nın idamı da bu oyunların parçasıdır. Ermenistan-Karabağ, Kıbrıs sorunu, Ortadoğu sorunu İngiliz politikalarının sonuçlarıdır. İngilizler benimle de uğraştılar, uğraşıyorlar. Ben Suriye'deyken çok sık gelip benimle görüşüyorlardı. Ben o zaman anlam veremiyordum, bunlar niye bu kadar sık benimle görüşüyorlar diye düşünüyordum. Asıl niyetlerinin beni denetimlerine almak, bu olmazsa yok etmek olduğunu sonradan anladım. İngilizlerin daha önceki anlayışları ve yaklaşımları ulusalcılık, milliyetçilik ve dincilikti.
.
0099-Sayin Evdila Diyawitirk, Konfederalizm hakkindaki düsünceleriniz net anlasilmiyor, Kurdlerin koyun beyinli oldugu varsayimlarina baglayanlar var, ne diyorsunuz?

ED: Benim asıl söylemek istediğim şey, Kürtlerin Lozan'ıdır. Lozan'a gidilirken iki Kürt milletvekili götürülmüştü. Orada 'Türklerin ve Kürtlerin temsilcisi olarak buradayız" denilmişti ama gereği yapılmadı. Türkler açısından Lozan tamamlanmıştır. Kürtler açısından bugün tamamlanması gerekiyor. Ben buna İkinci Lozan veya Lozan'ın Tamamlanması Süreci diyorum. Lozan'ın tamamlanması Cumhuriyet'in demokratikleşmesiyle olacaktır. Ben Konfederalizm derken yanlış yorumlayıp ulus-devletin, üniter devletin parçalanacağını düşünüyorlar.

Cumhuriyete de karşı değilim.

Kurdlerin koyun beyinli olduklari tezini ilk kesfeden BENim. BEN konfederalizm dedigimde bu koyun beyinliler, onlara bir statü verilmesinden bahsettigimi saniyorlar. Yok öyle bir sey! Yagmami var! Konfederalizm ayri bir devlet degildir. Musul ve kerkük misaki millye dahil idi! Ne yaptilar Ingilizler parcaladilar... Konfederalizmle bunları da dâhil ediyorum. Misak-ı Milli önemlidir. Kerkük ve Musulda dahildir. Musul ve Kerkük,ü güneydeki isbirlikci asiretleremi birakacagiz...!

0099- Yani siz ne demek istiyorsunuz? Malum Kurdler koyun beyinli anlayamiyorlar da!

Evdila Diyawitirk: Osmanlı nasıl ki altı yüz yıl boyunca bu bölgede bir güç olarak yönettiyse, eğer böyle bir çözüm geliştirilirse Cumhuriyet de buna öncülük ederek bunu devam ettirebilir. TEMSİLCİ ARIYORLARSA BURADAYIM

0099- Eh bunu anlayamayacak koyun Kurdlerinde Allah müstehakini versin diyelim Sayin Evdiladiyawitirk.

ED: Evet ! Evet! Biji Serok Apo !

kek parastin bir noktayada ben degineyim bu yilin röportaji konusunda belki siz röportaj yaparken sormayi unuttunuz. Öcalan avukatlarıyla görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede yazdığı savunmalara değinen Öcalan, "Savunmalarımı 4 aydır idareye verdim. Bu kadar gecikmesinin nedeni onların da okumaları, kendi önlemlerini aldıktan sonra göndermeleridir. Avrupalılar da okumuşlardır. simdi sormadiginiz soruyu ben sorayim müsadenizle.. acab diyorum 4 aydir savunmalarin idarede oldugunu,ve onlarinda okudugunu biliyor,ve okuduktan sonra disariya verilecegini iddia eden apo neden avrupalilarda okumus diyebiliyor,yani idarede olan henüz disariya ,avukatlarina dahi verilmeyen bir savunmayi avrupalilarinda okudugunu iddia eden bu itirafciya,neden siz sormazdiniz merak ediyorum. gelelim kek GG nin kek kawaya sormasina. arkadaslar demirci kawa verdigi emeklerin heba edilmesine razi degildir,eger kawayi anlamak istiyorsak kawanin yurtseverligine bir lafimiz olmamali,evlatlarini vermis ve ailesinden onlarca deger var,bir cirpida bunlari atmak ve köprüleri yikmak kolay degildir,üstelik kawanin kendine göre cok hakli nedenleri vardir pkk ve gerillayi savunmasi icin. bana göre kawanin pkkliligi gercek anlamda bir alternatif ciktigi zaman biter,elbetteki bir cok insanimiz gibi kawada bazi seylerin farkinda fakat gelgelelim elinle besleyip,büyütügünüz ve ugrunda bedel ödediginiz cocugunuzu sokaga atmayi,sahipsiz birakmayi kawadan istemek dogru degildir. yine sexonun sürekli bir sekilde kawayi amedli olarak göstermesi,ve amedte bilmem neler yapiyor demesi dogru degildir,kawa amedli olmadigi gibi amedtede oturmuyor,o bashini ettigi kawada bu kawa degildir dikkatinize sunarim. bahsini ettigi kaweanin kim oldugunu hepimiz biliyoruz wpde insanlara saldiran,halki topyekün ihanetci olarak degerlendiren,dikta,kavgaci ve en son yaptigi pisliklerle kendini methetmeye calisan ama wp den kovulan kawa ile demirci kawa cok farkli insanlardir,ben o kisiliksizin ne mal oldugunu anlamistim,bir yazisinda topyekün kürd milletini ajan ve ihanetci olarak degerlendirmis,bende haliyle ona buna senin ailende dahilmi,pkkyi destekleyen kürdlerde dahilimi demistim,bununicin onunla epey bir tartismamiz olmustu. yani anlayacaginiz bu kawa sizin israrla amedteki pislik kawa ile hic bir ilgisi yoktur. zaten wp nin ona yönellik son yazisinda her sey anlasilmisti,ve kovulmustu,iste ondan dolayi diyorumki kek kawanin fikirlerine sahip cikmasak bile kendisine ailesine ve emegine sahip cikmak bizim görevimizdir,özellikle mücadele etme kararinda olan arkadaslarin kawa arkadasi sahiplenmesi gerekir cünkü kawa ortaya cikacak her kürdi mücadeleci ve olusumu cani pahasina destekleyebilecek bir arkadasimizdir. umraim kardesce bir elestiri olarak kabul edersiniz hepinize saygi ve selamlar

Keke Delil merhaba, Gerek bu forumda,gerek diger sitelerde bir doneme isik tutacak yazilarinizi dikkatle okumaktayim.Bu cesur,durust kurdiwari tavirinizla icinden cikip geldiginiz yapinin envarterini Kurdistan kamuoyuna sunmak gibi misyonun tarihi tanikligini yapiyorsunuz.Bir kurd yurtseveri olarak,ulusumuz ve halkimizin basina bela olan bu sureci aydinlatmakta emegi gecen siz ve diger arkadaslara minetarim. Keke Kawa meselesine gelince:benim iki defa yazmamda ki amac arkadasin kendi kendini diger bazi katilimcilarin ikazina ragmen yer,isim ve mesleki bilgileri kendisinin yazmasi-MNS den girerek adressin elegecme vs.-,acik acik PKK'li oldugunu belirtmesi,dusmanin oldugu yerde PKK'e legal bir partimidir ki sorusuyla,kaygilarimi belirtmek istedim ve de kuskulanmadim desem yalan olur,halada o dusuncedeyim.Madem siz kendilerini taniyor o degil diyorsaniz bana da KEKE DEMIRCI KAWA arkadastan ozur dilemek duser...Hurmetler

Sevgili Yurtsever kardesim Delil. Sizi burda gormekten mutluluk duydugumu bir kez daha soyleyim,eminimki Deliler ve daha coklari burda bu guzel yazilari yazdiginda mutlu oluyorum.sizin Wpde de yazdiginiz o Yurtsever yazilarinizi yuregimde saklamisim .cunku Delil bizler icin onem tasiyan degerli bir Kurd emektaridir her konusunda bize isik ve guzellik kattigini inaniyorum yazdiginiz yazida butun gercekleri guzel ifadelerle yazdiginizi sevindim,ama hallen ben bir yazi yazamadigimi belirtmek istiyorum hep hakaret vardir wpde variken hangimizi birbirimizi kiriyorduk oyle bir sey oldumu yazi kaldiriliyordu cve ozur diliyorduk bakiyorum burda yazi yazanlarin yuzde 60 Wp den geldikleri halde neden burda isterimki daha yurtsever duygulara bagli ve suren dusmana karsi kanli savasvardir varmi onlardan baskasi miliyonlarca dusmana karsi savasi yaptigini bu kadar onlara karsi kotu duygu beslemek burda kime yariyor taabiki dusmana , sizlein ozelikle kawanin da isini kotu kullanmalarina firsat vermediginize sizi kutlarim Burda bir olalim pir olalim. Dusmani catlatacak yazilari ne kadar yazarsak onlarin pil bitecektir zaten korku ve tellas icinde bir dusman vardir butun gucunu kullandigi halde kurd yurtseverleri hepsi ayaktadirlar bakiniz butun hayatlarini ta 1970erden bu yana Ulusal Kurd Hareketine veren Yurtseverlerin butun aci ve iskencelere ragmen Leyla bacimiz yillarca zindanda yatti simdi yine dusman ondan korktugundan dollayi cezalandirdi bir Sayin kelimesinden dollayi biz niye mucadeleci olarak dusmani catlatmiyoruz degerli Delil Iyiki sizde burdasiniz cok sevindim o guzel yazdiginiz yaziyada teskurlerimi sunarim TYurtseverlik duygularina bagli bu duygulu yaziniza her yurtsever bu sekilde hareket etsin dost olalim ne dusuncede olursak olalim Kurduz ezilen somurulen sinif olark deger vermiyen dusmanlara bunu birakmiyalim zaferi biz kazanacagiz kim laf atarsa atsin dusman 30 ylda ezildi bittigini goruyoruz 30 yil miliyonlarca askere karsi ve kac tane dusma devletiyle savastigi gibi ustelik ABD-Israilde bu isin icinde dusmanlarimiza destek verdigi halde yine ayaktayiz onlari kutlamak gerekir.Size saygilarimla basari dileklerimi sunarim Svgili Delil Kardisim iyki varsin Kardesin Kalan

Abdulah ocalan her gorusmede yeni bir soylem ile kurtlerin karsisina cikiyor ve bu haliylen kurtler ocalanin ne demek istedigini daha iyi anliyor.ilkin karl marksi asmisti simdi hegeli asma niyetinde tam bir dusunce bulanikligi fikir karmasasi icndedir.aslinda anlasiliyorki ocaalan cidi bir sinirsel hastalik yasiyor imrali kendisini oldukca bunaltmis gecmisini ve yaptiklarini hatirlamiyor o zaman birilerin ocalana hatirlatmasi gerekir aslinda ocalana degil ocalan pesinde bir belirsizlige suruklenen kurtlere hatirlatmasi gerekir bu sayede belki kurtler kendine ozgu bir mucadele gelenegi yartma gucune kavusur ve kendi haklarini elde ederler ancak su mevcut haliylen birakin kurtlerin kazanmasini dusunmek her gecen gun elindeki avucundakilerindende oluyorlar.ocalan ve takimi ozelikle dersimde bir cok devrimciyi kemalist suclamasiylan oldurdu yada oldurttu bunu bilmayen yok.ocalancilarlan en ufak bir tartismada dersimlilerin kemalist olduklarini kurtluk bilincini almadiklarini bunun icinde her turlu hakaretin reva goruldugunu hangi dersimli veya vicdanli bir kurt bilmezki eger vicdanlari kararmamisa tabiki.simdi ocalan imraliya girdikten sonra kemalizmi yeni kesf etmis ve kemalizmin devrimciliginden ilericiliginden soz ediyor yavas yavas kurtlere kemalizmi bir baska sekilde asiliyor halbuki her dersimli kemalizmin demokratik olmadigini diktatorluk oldugunu savunur ancak ne hikmetse buna ragmen bizi kemalist olmaklan suclayan ocalancilar bugun kemalizmi savunuyorlar ve devrimci olarak onumuze sunuyorlar.peki kemalist olduklari gerekcesiylen oldurulen dersimlilere vereceginiz bir cevap olmali kemalizm madem ilericilikti insanlari kemalist olarak suclayip neden oldurudunuz buna bir yanitiniz olmali.ikinci bir onemli konu seyit rizalarin idam olayini ingilizlerin oyunlarina baglamasi tam bir paronaya tarihi ne ocalan nede bir baskasi karartabilir seyit rizalari asanlari en iyi seyit rizalarin torunlaribilir bir yerde oyun aramaya gerek yok pirimizi asanlar kemalist yonetimin kendisiyidi.baska guclerlen temas dirsegi yapan ve halkimiza karsi oyun oynamak isteyen ocalan tabiki her gelismeyi bir baska oyuna baglar cunku kendileri zaten bir oyunun icerisindeler ve direktifler bagimsiz verilmiyor verilen her direktifin genel kurmayin bilgisi dahilinde olmadigini kim iddia edebilir.ocalan kafa karistiriyor bilincli bir sekilde kurtleri bu duzene enterge etmek istiyor tek amac bu .

Değerli kardeşim, Haklı eleştirinde dolayı teşekkür ediyor ve Demirci Kawa Kardeşimin yüreğini incittiysemm kendisinde özür diliyorum. A.Öcalan hayinin bu günkü görüşme notlarını okuyunca korkunç gerildim ve kendi kendime be kardeşim sen hala böyle bir hayini ve yönettiği bir teşkilatı nasıl kabul edersin? gibi iç geçirmelerimden dolayı sordum. Demirci Kawa kardeşimin değerli bir yurtsever, fedakar bir insan olduğunu biliyorum ve bana da söylendi. Yoksa onu incitmek aklımın ucundan bile geçmez! Selam ve saygıyla G.G

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.