Ana içeriğe atla

Kürdistan Parlamentosu Kürdistan Başkanlığı İle İlgili Yasa Projelerini Görüştü.

Kamuran Melikendi

Bilindiği gibi Güney Kürdistan’da hala halk tarafından referandum ile kabul edilen bir Anayasa yok.

Bir kaç hafta önce var olan Anayasa taslağını yeniden gözden geçirerek , son biçimini vererek halk oylamasına sunmak amacıyla 21 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon 3 ay içinde Anayasa taslağına son biçimini verecektir.

Fakat, tam da bu arada Kürdistan Başkanı’nın görev süresi 19 Ağustos’ta sona eriyor. Bilindiği gibi Kürdistan Başkanı Kek Mesud Barzani iki defa peş peşe Kürdistan Başkanı seçildi. İkinci dönem görevi bitiği zaman Kürdistan Parlamentosu 2 yıl daha Kürdistan Başkanı’nın görev süresini uzattı. Parlamento Kürdistan Başkanı’nın görev süresini uzatırken, aldığı kararda bu son uzatma diye bir karar da alıyor.

Yani 19 Ağustos’ta Parlamentonun Kürdistan Başkanı’nın görevini uzatma imkanı yok.

Bir hafta önce Kürdistan Başkanı, Başkanlık seçimlerini 20 Ağustos’ta yapılması için bir karar çıkardı. Kürdistan Yüksek Seçim Kurulu yaptığı bir açıklamada ne hazırlığımız, ne bütçemiz ve ne de 2 ay içinde seçim yapabiliriz diyerek reddetti.

Bu arada Gorran Hareketi 2005 yılında çıkarılan Başkanlık Yasasını güncelleştirmek için Kürdistan Parlamentosuna projesini sundu. Ardından YNK, Komela İslami ve Yekgirtuyi İslami’de Başkanlık Yasasına ilişkin projelerini sundular.

KDP dışında kalan Gorran, YNK, KOMELAYİ İSLAMİ ve YEKGİRTUYİ İSLAMİ bazı farklılıkları olmasına rağmen Kürdistan Başkanı’nın halk tarafından değil, Parlamento tarafından seçilmesinden yanalar. Ayrıca söz konusu olan 4 parti başkanın yetkilerini kısaltmak istiyorlar. Bunu da projelerinde açık bir şekilde ortaya koymuşlar.

Geçenlerde Kürdistan Parlamento Başkanı ve Parlamento Sekreteri Başkanlık Yasasına ilişkin Projeleri görüşmek amacıyla 23 Haziran( Salı) günü Parlamento’yu toplantıya çağırdılar.

KDP Fraksiyonundan olan Parlamento Başkan Yardımcısı Parlamento’yu toplantıya çağıran metni imzalamadı. Bu durum yasal olarak toplantı için bir engel teşkil etmiyor.

Bugün Kürdistan Parlamentosu toplandı. Fakat, KDP fraksiyonu, Hıristiyan ve Türkmenler Millet vekilleri toplantıyı boykot ettiler. BAS NEWS’in bugün yaptığı haber doğru değildir. BASNEWS şöyle diyor: “Önerinin görüşülmesi için gerçekleştirilen bugünkü oturum mecliste çoğunluğu elinde bulunduran Kürdistan Demokratik Partisi (PDK) ile birlikte, Komünist Partisi, Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri tarafından da boykot edildi.”

KDP çoğunluğu elinde bulundurmuyor. Zaten böyle bir şey olsaydı, Parlamento’nun toplama imkanı olmazdı.

KDP bu girişime karşı. Yekgirtuyi İslami grubundan olan Kürdistan Parlamento Sekreteri Fahreddin Qadir, Hawlati Gazetesine yaptığı açıklamada Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’nin kendisine telefon ederek Parlamento’yu toplantıya çağıran metin altındaki imzasını geri çekmesini istemiş. Fahreddin Qadir ise kendisine “ imzamı çekmeyeceğim, büyütülecek bir mesele değildir” diyor. Daha önce KDP Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mehemed Sadiq ile ilişkiye geçmiş toplantının iptal edilmesini istemişti.

Kürdistan Anayasası ve Kürdistan Başkanlığı Yasasının kişilerden bağımsız tartışılması gereken ulusal bir meseledir. Umut ederim Kürd Partileri bu hususu da sorun haline getirerek var olan sorunlara bir yenisini eklemezler. Yine umut ederim tüm Kürd partileri kendi aralarında anlaşarak Kürdlerin hak ettikleri çağdaş ve demokratik bir Anayasa’yı oluştururlar.

Kamuran Melikendi

23 Haziran 2015

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.