Skip to main content

Mağdur Diasporadan Sınır-ötesi Vatandaşlığa mı?

Submitted by Rêvebir_E on 5 September 2010

Fransa ve İsveç’teki Kürtlerde diasporanın oluşumu ve ulus-ötesi ilişkiler

Bu çalışma Fransa’da Marsilya bölgesi ve İsveç’te Stockholm bölgesindeki Kürtler arasında tek-boyutlu, mağduriyet bağlantılı Kürt diasporik kimliğinden daha nitelikli, dinamik ve aktif bir yapıya doğru şekil almasına yönelik devam etmekte olan bir süreç hakkında karşılaştırmalı bir araştırmadır. Çalışma, her iki ülkedeki diaspora Kürtleri arasındaki ulus-ötesi vatandaşlık tecrübesinin gelişimi için gerekli unsurlar olan kurumsal ve ulus-ötesi düzenlemeler, asabiye ağları, radyo ve televizyon yayınları ve siberuzay “online” katılımlar, kültürel ve edebi aktiviteler ve benzeri diğer diasporik ve yörüngelerin çokluğunu tasvir etmek için acı ve travma deneyimi ile mağduriyet duygusunun ötesine geçmektedir.
Araştırma, Fransa ile İsveç’teki Kürtlerin farklı diasporik söylemler tasavvur ettiklerini ve aynı zamanda farklı eylem biçimlerini seçtiklerini iddia etmektedir. Tekbiçimli toplumsal arkaplanları ve Fransız politik ortamın dışlayıcılığı nedeniyle, Marsilya bölgesindeki Kürtler hissedilir bir mağdur diaspora söylemini sürdürmekte olup sınır-ötesi vatandaşlık eylemini sınırlı tutmuşlardır. İsveç’teki Kürtlerin sosyal ve politik açıdan çeşitlilik barındırıyor olmaları, daha avantajlı bir politik ortamda yaşamalarından kaynaklı olarak, sadece daha esnek bir diaspora söylemini sürdürmekle kalmayıp, Marsilya bölgesindeki Kürtlere nazaran daha fazla gelişmiş bir sınır-ötesi vatandaşlık tecrübesi geliştirmişlerdir.

Ji dîasporaya maxdûr ber bi hemwelatiya ser-neteweyî re

Kitêba Xalid Xeyatî a bi navê " Ji dîasporaya maxdûr ber bi hemwelatiya ser-neteweyî re / Di nav kurdên Fransa û Swêd de çêbûna dîaspora û pêwendiyên ser-netewe" di nav weşanên Avesta de derket. Kitêb ji aliyê Fahriye Adsay ve ji ingilîzî bo tirkî hatiye wergerandin. Xalid Xeyatî ji rojhilatê Kurdistanê bajarê Mahabad e û ev xebat li Swêdê, li Unîversîteya Linköping wek teza doktora amade kiriye. Di kitêbê de dîaspora kurdî a li Fransa û Swêdê ji gelek aliyan ve tê munaqeşekirin û bi hev re tê muqayesekirin.

http://www.avestakitap.com/urun.php?id=352