Skip to main content
Submitted by Rêvebir_E on 15 September 2012

Vicdan Sahin Özerdem 25.7.2012 tarihinde gittigi Hirvatistan-Tatilinde hirvat polisleri tarafindan bir Interpol-Tutuklama karari nedeniyle yedi yasindaki oglunun gözleri önünde tutuklanmisdir. Vicdan Sahin Özerdem 30.5.1970 Istanbul-Türkiye dogumludur ve 8 senedir esi ve oglu (7) ile beraber Almanyanin Mainz sehrinde yasamakta. 31.8.2012 tarihinde türkiye tarafindan iadesi istenmistir.

Vicdan Türkiyede Üniversite yillarinda bir sol gazetedeki calismalarindan dolayi yargilanmis ve en son Usak´da, 10 sene tutuklu kalmistir;. Vicdan 2000 yilinin aralik ayinda“hayata dönüs” adi altinda ayni gece Türkiye capinda 20 cezaevine yapilan saldirida- girdigi aclik grevinin 186. gününde agir derecede yaniklarla “kurtarilmistir”. Vicdan ardindan 3 gün boyunca komada kaldiktan sonra kendisine zorla uygulanan tibbi tedaviden agir kalici hasarlar almistir. Vicdan bu uygulanan Program kapsaminda serbest biraklimistir. Ardindan tedavisini sürdürmek üzere Almanyaya gelmistir. Vicdanin durumunda olan diger politik tutsaklarin tekrar tutuklanip ceza evine atilmasi üzerine, Vicdan Almanyada siyasi iltica ya basvurmus bu talebi kabul edilmistir. Su an Vicdan Almanyada oturum hakkina sahiptir.

Vicdan tutukluluk sürecinde yasadigi iskence, aclik grevi ve ardindan ugradigi saldirilardan dolayi tedavisi olmayan, ömür boyu sürecek Wernicke-Korsakow-Sendromu hastaligina yakalanmistir. Bilir kisi raporuna göre gecmisini hatirlatacak uygulamalara maruz kaldiginda agir Depresiyon ve Intihar tehlikesiyle kacinilmaz olarak karsi karsiya kalacaktir.

Vicdan Dubrovnik cezaevinde gecirdigi sinir krizinin ardindan, Zagreb’te cezaevi hastahanesinde gözetim altinda tutuluyor. Saglik durumu endise verici. Son bilgilere göre zorlukla konusabiliyor, yürüyemiyor. Vicdanin bu sartlarda daha fazla tutuklu kalmasi hayati tehlike arz ediyor.

Bu bağlamda, Hirvatistan devletinin ilgili makamlarını protesto ediyor, Vicdan Sahin Özerdem`in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ayrica Almanya devletinin özelliklede dis makaminin, Vicdanin serbest birakilmasi ve tekrar Almanyaya ailesinin ve arkadaslarinin yanina döne bilmesi icin, harekete gecmesini acilen talep ediyoruz.

Tüm ilerici, devrimci-demokratik kurum ve bireyleri, insan hakları aktivistleri ve kuruluşlarını Vicdan Sahin Özerdem ile dayanışmaya cagiriyoruz. Vicdanini özgürlügüne kavusmasi icin pratik bir calisma icerisine girmeyi insani sorumluluk geregi acil bir gereksinim olarak görüyoruz.

Avrupa Birliği Ülkelerinin, tutuklama ve geri iade uygulamaları derhal durdurulsun!

Vicdan Sahin Özerdem´e Özgürlük! Destek mesajlariniz icin: [email protected]

Komitee „Freiheit für Vicdan“

Kontaktperson: Emine Gündogan

Telefon: 0177 7447894

Email: [email protected]

Yardim icin hesap no:

Kontoempfänger: Mainzer Flüchtlingsrat e.V.

Stichwort: “Vicdan”

Mainzer Volksbank

BLZ: 55190000

Kontonr.: 344038013

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.