Skip to main content

KÜRD ULUSUNUN KENDİ KADERİNİ TAYİN ETME HAKKININ ONAYLANDIĞI GÜNDÜR.

Bundan 82 yıl önce, 25.12.1922 tarihinde Irak devletinin kuruluşunun ilk döneminde, Büyük Britanya ve Irak hükümeti yaptıkları ortak bir açıklamada Kürd halkının haklarını tanıyorlar. Her iki Irak ve Büyük Britanya hükümetleri yaptıkları ortak açıklamada, var olan farklı düşüncelere rağmen, Kürdlerden kurmak istedikleri hükümet biçimi ve sınırlarının vardığı nokta konusunda en kısa zamanda anlaşmalarını, Büyük Britanya ve Irak hükümeti ile ekonomik ve siyasi ilişkileri görüşmek için tam yetkili bir Kürd heyettinin Bağdat\'a gönderilmesini umut ediyorlar.

Bu resmi belgeye göre, bundan 82 yıl önce Kürdlere kendi kaderini tayin hakkı ve Irak hükümeti ile ilişkilerini tespit etme karar hakkı tanınmıştı. Bu belge var olan belgelerden biridir ki, Kürdlerin şimdi üzerine çok ciddi bir şekilde durması ve ona yatırım yapması gerekir. Çünkü Irak\'ın kuruluşu sırasında Kürdlere bu haklar verilmiş ve resmi olarak onaylanmıştı. Daha sonra dünyadaki bazı gelişmeler, Kürdlerin bu haklarını kullanmasını engelledi. Yani, Kürdlerin Irak devletinin çerçevesinde kalması somut olarak kendi kaderini tayin hakkının garantilenmesine endekslenmişti.

Şimdi Saddam rejiminin yıkılmasından sonra ortaya çikan büyük gelişmeler, Irak\'ın seçimlerin arifesinde olduğu, Irak devletinin yeniden kurulduğu, bizim peş peşe gelen Irak rejimleri olan acı tecrübelerimizden sonra, bu belgelere çok ciddi bir şekilde dönmek gerekir. Özellikle içinde bulunduğumuz koşullarda, Kürdlerin Irak için büyük kurbanlar vermesine ve kendilerini Iraklı saymalarına rağmen, hâlâ bazı güç ve çevreler gerektiği gibi Kürdlerin haklarını tanımaya hazır değil yada şimdiye kadar federasyonun detaylarına ilişkin ve nasıl pratiğe aktarılacağına razı değiller. Bu çevreler, gerçekleri karartmaya çalişiyorlar. Eğer bugün Irakla yaşadığımız bu kadar kan ve felaketlerden sonra istediğimiz federasyonu, 1922\'deki belgede tanınan haklarla kıyaslarsak, çok geri pozisyondadır. Çünkü, o zaman bizim Irak devletiyle kendi ilişkilerimizi, sınırlarımızı ve kendimizi yönetme biçimini tespit etme hakkımız vardı. Eğer dönem, sorunları görüşmelerle çözme dönemi ise, tüm ilgili çevrelere hatırlatalım ki, tarihsel olarak halkların hakları ve özgürlüklerine ilişkin yaşanan derin dönüşüm ve gelişmelere rağmen bugün ileri sürdüğümüz istemler fazla değildir. Hatta Irak devleti içinde sahip olmamız gereken doğal haklarımızdan daha da azdır.
Umut ediyoruz ki, bu belgenin yıl dönümünün hatırlatılması, Kürdlerin Irakla olan ilişkileri üzerine yeniden konuşulmaya vesile olur.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.