Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 21 Juni 2009

nişayan olaya at gözlüğü ile bakarsa olacağı bu kadar. bu gün Kürdistan'da aşiretler vardır.aşiret üyeleri arasında kan bağı vardır. Kürdistan'da şawakan heyderiyan, hesanan, zırekan, lolan...gibi birçok aşiret vardır üyelerinin bir kısmı kırdaski (kurmançki) bir kısmı kırmançki konuşur. tabi güneyde soranice konuşan üyelerde vardır. şimdi siz buna ne diyeceksiniz. kaldı ki Kürdçenin bütün lehçelerinde eril dişillik var ve çift zamirlidir. bunu herkes söylüyor. zazakiyi ayrı bir dil olduğunu söyleyenler bile söylüyor. bunların hepsini toplayınca bizim bir bütünün parçaları olduğumuz açığa çıkıyor.
benim bir kurmanç arkadaşım vardı. tabi biz birimize ne olduğumuzu sorunca o bize kurmanç ve Kürd olduğunu söyledi. dedim arasındaki fark nedir. Dedi ki biz nerdeyse hiç em Kürdın demeyiz. kurmanç olduğumuzu söyleriz.
sonra anladım ki Kürd hepimizin ortak adı ve milliyetidir. zaza kurmanç kırdas şıkaki gorani hewramani,lorani sorani,dımıli, kırmanç,kırd... sadece kürd'ın koludur. Anladım ki biz bir ağacın dallarıyız. kökümüz aynı.
yıllarca bizi ve kendi unsurlarını sömüren ve yok eden batı bizim zenginliğimizi ayrı ayrı gösterip yeni yeni değerler ortaya çıkarmaya çalışıyor ve inandırıyor. ne de olsa onlar bilim insanları!

PKK de bu ayrımcı dalgayı tetikledi. kürdewari zaza kürdlerini sizin diliniz türkçeleşmiş diyerek aşağıladı. suriye kürdlerini(suriyeli kürdler kendilerine kırmanç der.ama kırdaşki konuşurlar.) küçük güneyliler diye aşağılayıp PKK yönetiminden uzaklaştırdılar. amaç girişken kürdleri PKK üst kadrolarından silmekti. dolayısıyla son yüzyılı hep kürd isyanları ile dolduran zaza Kürdlerinin isyancı ruhunu yok etmek ve kurmançlardan ayrıştırmak. hem de sinsice. ben ilk önce kürdüm.sonra zazayım. bir gün zafere ulaştığımızda; kürdçenin bütün lehçeleri okullarda öğretildiğinde ve yaşatıldığında huzurlu olacagız.
hep birlikte zafere...
bıciwi kurdıstan bıciwi kurd.

NOT: SEVGILI MODERATÖR BUDA KÜRT DILLERI ADLI YAZIYA 3.SIRADAKI EK

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.